• Română
  • Polski

MAREȘALUL SENATULUI R.P. în Bucovina

0

Pe 17 iunie a.c., Mareșalul Senatului Republicii Polone, Stanisław Karczewski, a vizitat Bucovina, unde s-a întâlnit cu comunitatea poloneză din Solonețu Nou și a vizitat Poiana Micului, Pleșa și Cacica.

A venit în România cu ocazia Reuniunii Asociației Senatelor din Europa. Această Asociație unește camerele superioare ale parlamentelor din 14 țări europene. Scopul ei este dezvoltarea și întărirea reciprocă a relațiilor dintre statele membre, promovarea ideii de bicameralism în cadrul democrației parlamentare, consolidarea identității şi construcției europene. Întâlnirile la nivelul președinților camerelor au loc o dată pe an, locul reuniunii este stabilit de fiecare dată de participanții la reuniune. Reuniunea din acest an a Asociației Senatelor din Europa a avut loc pe 15 iunie la București și a fost dedicată actualelor provocări la adresa coeziunii economice, sociale și teritoriale din Europa și rolul senatelor în găsirea de soluții la aceste provocări.

Vizita în Bucovina a început cu întâlnirea Mareșalului Senatului R.P., Stanisław Karczewski, cu autoritățile locale: prefectul județului Suceava, Mirela Adomnicăi și vicepreședintele Consiliului Județean Sucevean, Viorel Seredenciuc, precum și cu Victoria Longher – deputatul din partea minorității poloneze în Parlamentul României și Ghervazen Longher, Președintele Uniunii Polonezilor din România. Mareșalul Karczewski, ca reprezentant al Senatului R.P., care se ocupă de Diaspora poloneză, a mulțumit pentru sprijin și pentru modul binevoitor în care este tratată minoritatea poloneză care locuiește în Suceava, iar prefectul Mirela Adomnicăi a vorbit printre altele de colaborarea fructuoasă cu organizația polonezilor.

Întâlnirea cu Diaspora poloneză din Bucovina a început la Solonețu Nou cu Sf. Liturghie la biserica „Coborârea Duhului Sfânt” oficiată de parohul pr. dr. Stanislav Cucharec și de pr. Leszek Kryża – directorul Biroului pentru Ajutorarea Bisericii din Est din cadrul Conferinței Episcopale a Poloniei. Mareșalul Karczewski s-a întâlnit mai apoi cu locuitorii Solonețului Nou, la Dom Polski, unde cu această ocazie ansamblul „Sołonczanka” a prezentat un moment artistic. „Mulțumesc pentru atașamentul vostru către Polonia, pentru că vorbiți și gândiți în limba polonă, pentru că rămâneți fideli spiritului polonez și credinței noastre. Cea mai mare bucurie a noastră sunt copiii care stau astăzi pe scenă. Mulțumesc că îi educați în spirit polonez, deoarece ei sunt viitorul nostru și garanția păstrării tradițiilor noastre și a limbii pe aceste meleaguri” – a spus printre altele mareșalul Stanisław Karczewski celor prezenți.

Apoi, mareșalul Karczewski a vizitat Cacica, unde a depus flori la monumentul „Sf. Ioan Paul al II-lea” în fața Bazilicii „Adormirea Maicii Domnului”, precum și Școala Gimnazială „Krystyna Bochenek” din Poiana Micului, construită datorită fondurilor de la Senatul Republicii Polone, și Casa Polonă din Pleșa. De asemenea, a avut ocazia să vadă la Moara construcția celei mai noi Case Polone din Bucovina.

În timpul șederii sale a vizitat și Cârlibaba, unde se află mormântul legioniștilor polonezi căzuți în bătăliile din 1915. Merită de menționat faptul că piatra funerară ridicată în 1934 a fost renovată în 2007 din fondurile Senatului Republicii Polone. La ceremonia depunerii coroanei a luat parte și delegația militarilor polonezi ai schimbului II al Contigentului Militar Polonez care staționează în Craiova. În aceeași zi, mareșalul Karczewski a vizitat și fabrica poloneză de apă minerală „Bucovina” din Vatra Dornei.

Pe timpul întregii vizite mareșalul Karczewski a fost însoțit de o delegație și, de asemenea, de Ambasadorul R.P. la București – Marcin Wilczek, Consulul R.P. la București – Andrzej Kalinowski, precum și președintele Uniunii Polonezilor din România – Ghervazen Longher.

Merită de adăugat faptul că aceasta nu este prima vizită a mareșalului Stanisław Karczewski în Bucovina. În timpul vizitei anterioare, în calitate de Vicemareșal al Senatului R.P., pe 11 mai 2014 a vizitat Poiana Micului în timpul celebrării sărbătorilor lunii mai, iar o zi mai târziu a luat parte la celebrările ocazionate de sărbătorirea a 110 ani de la înființarea Societății Polone de Ajutor Frățesc și de Lectură din Suceava.

Trad. Iuliana Agneșca Dascălu

Share.