În perioada 4-9 octombrie a.c., Alumnus Club pentru UNESCO împreună cu Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României și Comisia Națională a României pentru UNESCO aduce la Iași cea de-a VIII-a ediție a proiectului Metamorfoze, cu tema: „Minorități, cultură, bunătăți”.
Obiectivul specific al acestui eveniment a fost încurajarea modalităților de integrare culturală prin activități derulate într-un spațiu comun, prin interacțiunea directă între reprezentanți ai organizațiilor minorităților din România, prin intermediul cunoașterii gastronomiei tradiționale, a unor obiceiuri străvechi de toamnă și prin activități creative comune.
Au fost organizate o serie de workshopuri în care participanții au pregătit bucate tradiţionale specifice etniei din care provin. Toate aceste rețete vor face parte dintr-o carte de bucate online pregătită de către Societatea Științifică Cygnus centru UNESCO din Suceava. De asemenea, au fost realizate, prezentări gastronomice și expoziții culinare, spectacole și mese rotunde despre bucătăria tradiţională a etniilor.
Prima ediție a proiectului Metamorfoze, organizată de către Alumnus Club pentru UNESCO, Club membru al Federației Române a Asociațiilor, Centrelor și Cluburilor pentru UNESCO, s-a desfășurat în aprilie 2009 la Sinaia cu participarea tinerilor din mai multe țări europene, cum ar fi: Cipru, Grecia, Italia, Serbia, Republica Moldova și România. Pe parcursul următoarelor ediții, numărul țărilor participante a crescut, iar temele s-au diversificat în acești ani.
La ediția din acest an au participat minorități precum: polonezi, ucraineni, bulgari, rromi, ruși-lipoveni, turci, tătari, italieni, germani, secui, sârbi și armeni. Minoritatea poloneză a fost reprezentată de Ierzynka Michalina Budaș împreună cu Lucia Markulak din Solonețu-Nou, specialist în arta culinară.
În cele șase zile petrecute în cadrul acestui proiect, participanții fiecărei minorități au gătit preparate culinare dintre cele mai alese. Prima zi a început cu pregătirea bucatelor tradiționale moldovenești. În cadrul unei emisiune a TVR-ului a avut loc prezentarea proiectului Metamorfoze, prezentarea programului general și a participanților. A doua zi a început cu pregătirea preparatelor tradiționale ale minorităților: cea rromă a gătit supă de tăiței, cea ucraineană – tochitură cu bulz de mămăliguță, feluri de mâncare care au fost servite la masa de prânz, cea bulgară – lyutenitsa și kavarma, cea a rușilor-lipoveni – piroski cu varză murată și cartofi, acestea fiind bucatele servite la cina de deschidere oficială a proiectului. Prima parte a celei de-a treia zi a fost dedicată comunității poloneze, care a preparat tradiționalele „bigos” și „pierogi”. Felurile de mâncare poloneze gătite în cadrul proiectului, cu răbdare și pricepere, au fost cele care au răsfățat simțurile pofticioșilor și au umplut bucătăria de arome. Masa de prânz a fost una bogată, cu toții ne-am simțit ca în familie și a fost un prilej de bună dispoziție și conversații. Pe lângă bucatele poloneze, minoritatea turcă ne-a încântat papilele gustative cu musaca. După prânz s-a organizat o masă rotundă cu tema „Viața minorităților în vremea lui Kogălniceanu” care s-a desfășurat la Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu”. Cea de-a doua parte a zilei a continuat cu pregătirea preparatelor specifice minorității italiene – pasta all’amatriciana și a celor specifice minorității germane – prăjitura Arlekin.
În cea de-a patra zi pregătirea bucatelor a fost făcută de către următoarele minorități: cea a rușilor-lipoveni a preparat mâncare de castraveți murați, cea tătară – suberek și cea secuiască – supă de varză și paprika de vită. După cină, minoritatea ucraineană ne-a dezvăluit din tainele încondeierii ouălor, precum și tehnicile folosite de acestea.
Încheierea festivă a avut loc în cea de-a cincea zi a proiectului în care dintre cele mai gustoase au fost următoarele preparate culinare: geantak preparat de tătari, cartofi sârbești cu ficăței gătiți de sârbi, baclava, preparată de turci, urfa kebab și horovat gătite de armeni. Seara s-a încheiat cu un scurt program artistic susținut de ansamblul „Orpheas” al comunității elene din Iași.
În ultima zi s-a desfășurat festivitatea de înmânare a diplomelor de participare care a fost un prilej pentru toți participanții de a-și lua rămas bun de la organizatori și totodată de a discuta despre posibilele proiecte ce se întrevăd în viitor între minoritățile deja participante.
Ierzynka Michalina Budaș