• Română
  • Polski

Nu mă îndoiesc că purtați Polonia în inimile voastre

0

Pe 27 aprilie 2022 Bucovina a fost vizitată de doamna Agata Kornhauser-Duda – soția președintelui Republicii Polone Andrzej Duda. A fost însoțită de secretarul de stat al Cancelariei Președintelui Republicii Polone, ministrul Adam Kwiatkowski. În cadrul acestei vizite s-a întâlnit cu diaspora poloneză. Pe aeroportul din Suceava a fost întâmpinată de Ambasadorul RP în România, domnul Maciej Lang, precum și de președintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul din partea minorității polone în Parlamentul României, Ghervazen Longher.

De acolo, soția președintelui RP Agata Kornhauser-Duda a plecat spre Solonețu Nou pentru a se întâlni cu comunitatea poloneză. Mai întâi a vizitat Școala Gimnazială „Henryk Sienkiewicz” unde s-a întâlnit cu profesorii care predau limba polonă, precum și cu cei care lucrează cu elevii de origine poloneză de la școlile din județul Suceava unde se predă limba polonă. În timpul întâlnirii, soția președintelui RP doamna Agata Kornhauser-Duda și-a exprimat cea mai înaltă apreciere și mulțumire pentru activitatea lor. „Eu însămi sunt profesoară, deci știu cât efort depuneți dumneavoastră pentru a păstra limba noastră și pentru a încuraja elevii să învețe suplimentar” – a spus printre altele. „Sunt foarte recunoscătoare pentru faptul că vă educați tinerii cu un respect extraordinar pentru țara strămoșilor lor, lucru pe care îl faceți foarte bine, chiar dacă elevii s-au născut aici, și, în același timp, pentru țara lor de reședință, România” – a spus aceasta.

Mai apoi a mers la biserica „Coborârea Duhului Sfânt” din localitate pentru o scurtă rugăciune. A fost întâmpinată de parohul pr. dr. Stanislav Ioan Cucharec și preoți din decanatul de Bucovina, precum și de episcopul auxiliar de Iași, ES Petru Sescu, prezent la întâlnire.

Întreaga delegație a mers apoi pe jos de la biserică până la Casa Polonă, în fața căreia soția președintelui Republicii Polone, doamna Agata Kornhauser-Duda, a fost întâmpinată de copii și tineri din ansamblurile „Sołonczanka” și „Mała Pojana”, precum și din Pleșa și Moara după vechea tradiție poloneză – cu pâine și sare. La Casa Polonă a fost întâmpinată de președintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher. Acesta a vorbit printre altele de prezența de secole a polonezilor în Bucovina, dar înainte de toate și-a exprimat aprecierea și mulțumirea față de autoritățile poloneze pentru faptul că Patria Mamă nu uită de aceștia. Cuvântul a fost luat și de Ambasadorul RP în România, Maciej Lang. Acesta și-a exprimat bucuria de a se afla din nou în Bucovina și de faptul că această vizită a fost atât de importantă, nu numai pentru polonezii din Bucovina, ci și în general pentru polonezii prezenți în România, care, în ciuda vremurilor tulburi, a putut avea loc.

A urmat ceremonia înmânării distincțiilor de stat. În numele președintelui RP decorarea a fost făcută de secretarul de stat al Cancelariei Președintelui RP, ministrul Adam Kwiatkowski. Președintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher a fost decorat cu Crucea Ofițerului Ordinului de Merit al Republicii Polone, pr. dr. Stanislav Ioan Cucharec – Crucea Cavalerului a Ordinului de Merit al Republicii Polone, iar Crucea de Aur de Merit a fost oferită post mortem pr. Andrei Staszkovian care a fost primită de tatăl său.

După această ceremonie a vorbit soția președintelui RP, doamna Agata Kornhauser-Duda. La început și-a exprimat bucuria pentru faptul că poate vizita cel mai polonez loc din România. De asemenea, i-a felicitat pe cei decorați: „decorațiile sunt expresia onoarei pentru activitățile dumneavoastră în menținerea și dezvoltarea spiritului polonez atât aici, în Bucovina românească, cât și în întreaga Românie, dar mai ales sunt o expresie a recunoștinței Republicii Polone pentru tot ceea ce faceți pentru comunitatea poloneză care trăiește în România, contribuind astfel la crearea unei imagini pozitive a Poloniei și a polonezilor în străinătate. Pentru aceasta, în numele meu și al soțului meu, vă mulțumesc din toată inima”. Mai apoi a subliniat faptul că întâlnirea are loc într-o perioadă deosebită – chiar după sărbători și cu câteva zile înainte de sărbătorile naționale poloneze: Ziua Diasporei și a Polonezilor din Străinătate, Ziua Drapelului RP și a Zilei Naționale din Trei Mai, dar și într-o perioadă dificilă pentru vecinii noștri ucraineni. Făcând referire la războiul din Ucraina și-a exprimat dezacordul pentru ceea ce se întâmplă în Ucraina. (În timpul întâlnirii a discutat cu câteva doamne din Ucraina care locuiesc în prezent la Casa Polonă din Suceava). Printre altele a mai spus: „Ceea ce este cu adevărat pozitiv este faptul că atât polonezii din Polonia, cât și polonezii din întreaga lume și-au deschis inimile și ușile caselor lor pentru a primi refugiații care fug din calea războiului. Acestea sunt, înainte de toate, femei și copii. De asemenea, aș dori să vă mulțumesc pentru toate acțiunile care sunt întreprinse aici în România”.

„Un om se măsoară prin acțiunile sale. Privind la acțiunile pe care le întreprindeți aici în Bucovina românească, dar și în România, care sunt îndreptate pe de o parte, în menținerea spiritului polonez, păstrarea culturii, a tradițiilor și obiceiurilor, dar și cele privind răspândirea cunoștințelor despre Polonia și păstrarea limbii polone. Aș dori doar să vă spun că sunt cu adevărat mândră că pot să fiu în mijlocul unor oameni ca dumneavoastră pentru care Polonia este atât de dragă, chiar dacă trăiți la atâția kilometri de patria strămoșilor dumneavoastră. Nu mă îndoiesc că purtați Polonia în inimile voastre. Pentru aceasta vă mulțumesc foarte mult” – a mai spus Prima Doamnă celor prezenți.

După discursul soției președintelui RP, doamna Agata Kornhauser-Duda, a luat cuvândul episcopul auxiliar de Iași, ES Petru Sescu, care, înainte de toate, și-a exprimat bucuria de a participa la un eveniment atât de important pentru polonezi. De asemenea, a dat citire decretului episcopului de Iași Iosif Păuleț care a conferit pr. dr. Stanislav Ioan Cucharec funcția de capelan al polonezilor din dieceza de Iași.

Pe scenă au evoluat apoi ansamblurile „Sołonczanka” și „Mała Pojana” – de la cei mai mici până la tineri – prezentând folclorul polonez și cel propriu muntenesc. Cu ocazia sărbătorilor pascale pe care le-am celebrat recent, soția președintelui RP, doamna Agata Kornhauser-Duda, a împărțit simbolic cu cei prezenți ouă sfințite de către episcopul Petru Sescu.

Vizita s-a încheiat cu o cină în timpul căreia într-o atmosferă foarte plăcută și relaxantă reprezentanții tuturor comunităților poloneze din Bucovina au avut ocazia să discute și să facă fotografii cu soția președintelui RP, doamna Agata Korndauser-Duda. Înainte de a pleca de la Solonețu Nou, Prima Doamnă a consemnat în Cartea de Onoare.

Text Elżbieta Wieruszewska-Calistru

Trad. Iuliana Agneșca Dascălu

Foto: Ierzynka Michalina Budaș

Share.