Polonezii din dieceza de Iași au propriul capelan! Acesta este pr. dr. Stanislav Ioan Cucharec – parohul bisericii „Coborârea Duhului Sfânt” din Solonețu Nou. Numirea a primit-o de la episcopul auxiliar al diecezei de Iași, ES Petru Sescu și a fost emisă de ES Iosif Păuleț. Acest lucru s-a întâmplat cu ocazia vizitei la Solonețu Nou a soției președintelui Republicii Polone, doamna Agata Kornhauser-Duda.
Tot atunci, pr. dr. Stanislav Ioan Cucharec a fost decorat cu Crucea Cavalerului a Ordinului de Merit al Republicii Polone, care i-a fost acordată de președintele Republicii Polone Andrzej Duda. Mulțumind pentru distincție, de asemenea și în numele domnului Mateusz Staszkovian, a amintit de răposatul preot Andrei și a mulțumit pentru sprijinul pe care îl simțim din partea Patriei: „Este constructiv pentru noi, ne mobilizează să facem mai mult, să păstrăm această frumusețe, tot ceea ce ne-au lăsat strămoșii noștri (…). Prin eforturile noastre comune, promitem să facem tot ce putem pentru a continua aceasta”.
Pr. dr. Stanislav Ioan Cucharec provine din Poiana Micului, este polonez din partea ambilor părinți. S-a născut pe 9 mai 1973. A terminat școala generală la Poiana Micului, iar apoi a început liceul la Gura Humorului, iar după doi ani s-a transferat la Seminarul Mic din Iași. Tot la Iași a început studiile la Institutul Teologic „Sfântul Iosif”, de unde, după trei ani, a fost trimis la Seminarul Superior din cadrul Universității Catolice din Lublin.
A fost sfințit preot pe 24 iunie 1997 de către episcopul de Iași Petru Gherghel. Timp de unsprezece ani a slujit în Republica Moldova, la început ca vicar la catedrala „Providența Divină” din Chișinău. Un an mai târziu a început să îndeplinească atribuții de administrator parohial în localitatea Crețoaia. În august 1999 a fost numit administrator economic al Palatului episcopal, îndeplinind în același timp atribuții de paroh în parohia din Crețoaia. Între anii 2000-2003 a fost paroh la Stârcea – sat locuit de polonezi, unde a și predat limba polonă.
Pe 1 august 2002 a fost numit paroh al catedralei „Providența Divină” din Chișinău și a îndeplinit această misiune până pe 25 ianuarie 2005. Din acea zi până pe 1 august 2008 a fost numit responsabil cu activitatea pastorală pentru credincioșii de limba polonă în cadrul parohiei „Providența Divină” din Chișinău și pentru localitățile din partea centrală și de sud a episcopiei de Chișinău. După această perioadă s-a întors în dieceza de Iași și a fost îndrumat să urmeze studii de doctorat la Universitatea Pontificală „Ioan Paul al II-lea” din Cracovia, pe care le-a încheiat în anul 2014 cu susținerea tezei de doctorat intitulată: „Renașterea vieții religioase și sociale a Bisericii Catolice din Moldova”. În același timp a slujit la Bazilica „Sfânta Maria” din Cracovia. Pe 8 septembrie 2014 a devenit paroh al comunității din Solonețu Nou – cea mai mare parohie a diasporei poloneze din Bucovina. De asemenea, până în 2020, a ocupat funcția de vicedecan al decanatului de Bucovina.
Este deosebit de dedicat în păstrarea spiritului polonez nu doar la Solonețu Nou, ci și în întreaga Bucovină. La Solonețu Nou slujește doar în limba polonă, ajutând astfel și alte parohii din Bucovina prin faptul că oferă contact cu limba polonă utilizată în celebrarea litughiilor și cu obiceiurile religioase poloneze. Încearcă să le insufle enoriașilor săi, în special tinerei generații, dragostea și respectul pentru Patrie. Colaborează cu revista „Polonus” și susține în mod activ activitățile Uniunii Polonezilor din România în scopul păstrării identității poloneze: a limbii, culturii, obiceiurilor.
Vă felicităm din suflet, părinte capelan!
Trad. Stefania Carmen Dorosceac
Foto Ierzynka Michalina Budaș