Olimpiada de Literatură şi Limbă Polonă din Polonia se desfăşoară, fără întrerupere, din 1970. Ea a fost înfiinţată pe lângă Institutul de Cercetări Literare (ICL) al Academiei Polone de Ştiinţe (APȘ). Olimpiada pe trei faze este destinată elevilor şcolilor medii. Întrecerea primei etape se desfăşoară în şcoli, a II-a în nouăsprezece regiuni ce corespund, în mare parte, graniţelor voievodatelor, iar cea de a III-a reprezintă finala pentru cei mai buni care se desfăşoară în Varşovia.
Comitetul Central care conduce activitatea de fond şi organizatorică a Olimpiadei a fost înfiinţat pe lângă Institutul de Cercetări Literare al APŞ – cea mai importantă instituţie din ţară care se ocupă de limba polonă. În componenţa ei întră lucrătorii ICL şi APŞ, dar şi oameni de ştiinţă de la cele mai importante centre universitare – în total aprox. 40 de persoane.
Din anul 1989, Olimpiada se desfăşoară şi în comunităţile poloneze din Lituania, Belarus, Ucraina, Letonia, Cehia, Ungaria şi Slovacia. Modalitatea de desfăşurare a diferitelor etape ale întrecerii poate fi diferită în funcţie de ţară şi situaţie, totuşi, de regulă, într-o ţară dată se desfăşoară două sau trei etape, iar pentru ultima câştigătorii pleacă la Varşovia, unde se întâlnesc cu tineretul din întreaga Polonie precum şi din alte ţări. La prima etapă a Olimpiadei din afara graniţelor Poloniei participă aprox. 300-400 de persoane. Cei mai buni devin bursieri ai Guvernului R.P. pentru a studia filologia polonă la Universitatea din Varşovia.
În acest an, pentru prima dată, Olimpiada s-a desfăşurat şi în România. La cele două etape au participat 11 liceeni. Ultima etapă s-a desfăşurat la Casa Polonă din Suceava, în zilele de 14-15 martie – etapă de calificare a celor mai buni pentru a participa la Olimpiada de Literatură şi Limbă Polonă de la Varşovia, din zilele de 17-20 aprilie. Oaspete al acestei etape este preşedintele Comitetului Central – prof. Tomasz Chachulski.
Pentru cei şapte finalişti de la Colegiul „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului şi Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Suceava olimpiada reprezintă posibilitatea de a cunoaşte standardele contemporane ale limbii polone, o uriaşă şansă precum şi un prilej de interesantă şi utilă vizitare a Poloniei.
Organizator al Olimpiadei din România este Uniunea Polonezilor din România în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Județean Suceava și Comitetul Central al Olimpiadei din Polonia.
Pentru etapa finală din Varșovia s-au calificat: Iuliana Iureșec și Miroslava Drozdek din Poiana Micului, eleve ale Colegiului „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului și Monica Balac din Solonețu Nou, elevă a Colegiului Național „Petru Rareș” din Suceava.