Etapa finală din acest an a Olimpiadei de Literatura și Limba Polonă s-a desfășurat în zilele de 5-9 aprilie la Konstancin și la Varșovia. Au participat aproximativ 250 de persoane din Polonia și din alte țări precum: Lituania, Letonia, Belarus, Ucraina, România, Germania și Grecia. Subiectele pentru participanți au fost ca de obicei foarte grele, dar cu toții au încercat să le facă față cât mai bine.
Participanții din România iau parte la acest concurs internațional de patru ani. În acest an am fost reprezentați de trei eleve de la Colegiul „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului: Bernadeta Balac, Antonina Maria Drosceac și Cristina Iuliana Marculeac. Fetele provin din sate poloneze din Bucovina – din Poiana Micului și din Solonețu Nou. Toate trei s-au pregătit temeinic pentru concurs având ajutorul profesoarei lor de limba polonă. Ele s-au putut baza și pe bunăvoința și sprijinul celorlalți pedagogi. Călătoria elevelor a fost finanțată de către Uniunea Polonezilor din România, iar șederea lor a fost organizată de către Comitetul Central al Olimpiadei de Literatura și Limba Polonă. Datorită implicării multor persoane și instituții, fetele au putut face față marilor provocări și să-și petreacă timpul într-un mod foarte interesant.
La probele finale elevele au pregătit câte două teme alese de ele din istoria literaturii și din lingvistică. Pentru discuția cu comisia formată din cei mai remarcabili profesori universitari polonezi, participanții trebuiau să fie la un nivel cu adevărat înalt folosind nu doar limba polonă literară, ci și dovedind cunoașterea a numeroase lucrări științifice. În ziua următoare participanții au avut de scris un eseu pe teme literare. De punctajul adunat a depins rezultatul final. Suntem mândri de toate reprezentantele noastre. Două dintre acestea – Bernadeta Balac și Cristina Iuliana Marculeac – au obținut în acest an titlul de finaliste.
Excursia la Varșovia a fost, de asemenea, o bună ocazie pentru a vizita capitala Poloniei. Palatul Wilanów și orașul vechi le vor rămâne în memorie pentru mult timp. În schimb, vizita la Atelierul de Manuscrise al Bibliotecii Universității din Varșovia sau cea de la Centrul științific Copernicus au fost o ocazie excelentă pentru a cunoaște lucruri noi deosebit de interesante.
Trad. I. Dascălu