• Română
  • Polski

Olimpiada națională de limba polonă

0

Olimpiada națională de limba polonă maternă de anul acesta se desfășoară în incinta primitorului Colegiu Tehnic „Samuil Ipoescu” din Suceava în zilele de 15-16 martie a.c. A fost precedată de olimpiada județeană de pe 16 februarie, ca de obicei la Colegiul „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului, în urma căreia pentru etapa următoare s-au calificat 27 de elevi de la clasele VII-XII.

Organizatorul olimpiadei naționale este Ministerul Educației Naționale și Inspectoratul Școlar Județean Suceava împreună cu Comitetul Central al Olimpiadei de Literatură și Limbă Polonă din Varșovia, precum și cu Uniunea Polonezilor din România. De desfășurarea olimpiadei s-a ocupat Elvira Codrea – consilier în cadrul MEN din România, secretar a fost Cristina Maria Albu – inspector pentru limba polonă în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Suceava, iar în componența comisiei, pe lângă profesorii de limba polonă: Maria Ostrovschi-Chahula, Edviga Molner, Terezia Solcan, Teresa Biała și Halina Gałęcka au luat parte și lectorii de limba polonă: Justyna Szczepaniak de la Universitatea din București și Małgorzata Tomaszkiewicz de la Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj Napoca, precum și dr. Wojciech Kaliszewski – reprezentantul Comitetului Central al Olimpiadei de Literatura și Limba Polonă din Varșovia.

La olimpiada națională de anul acesta au luat parte 15 elevi din clasele VII-VIII de la Școala Gimnazială „Henryk Sienkiewicz” din Solonețu Nou, Școala Gimnazilă „Krystyna Bochenek” din Poiana Micului, precum și de la câteva școli gimnazile din Suceava, pregătiți de Maria Ostrovschi-Chahula, Edviga Molner și Teresa Biała, precum și 12 liceeni de la Colegiul „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului și de la câteva licee din Suceava care au fost pregătiți de către Halina Gałęcka și Teresa Biała.

Laureații claselor de liceu vor fi invitați să participe la Olimpiada de Literatură și Limba Polonă din Varșovia în luna aprilie unde vor rivaliza cu elevi din întreaga Polonie, dar și din Lituania, Letonia, Belarus, Ucraina, Cehia, Slovacia sau Ungaria, precum și cu concurenții din întreaga lume care participă la olimpiadă prin intermediul Internetului.

Share.