• Română
  • Polski

Olimpiada Nationala de Limbă Polonă Maternă

0

Faza națională a Olimpiadei de Limbă Polonă Maternă de anul acesta a devenit istorie. Cunoaștem deja premianții precum și câștigătoarele din ciclul liceal care ne vor reprezenta la Olimpiada de Literatură și Limbă Polonă din Varșovia.Însăși participarea la olimpiadă este pentru fiecare participant o victorie, dacă o tratezi ca pe o nouă experiență valoroasă, ca o încercare a capabilităților proprii, ca un test al abilităților. Participanții întotdeauna pot să iasă mai bogați cu noi cunoștințe.

Olimpiada județeană din data de 18 februarie desfășurată la Colegiul „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului, a selectat participanții pentru etapa națională. Dintre cei 31 de participanți, s-au calificat pentru etapa următoare 28 de elevi: 22 de elevi din școlile gimnaziale precum „Henryk Sienkiewicz” din Solonețu Nou și „Krystyna Bochenek” din Poiana Micului, pregătiți de Maria Ostrovschi-Chahula și Edviga Molner și 6 elevi de la Colegiul Alexandru cel Bun din Gura Humorului, pregătiți de Anetta Agnieszka Buzuk. Aceștia, în zilele de 10 și 11 martie au participat la Olimpiada Națională de Limbă Polonă Maternă care s-a desfășurat la Casa Polonă din Suceava.

Organizatorul etapei naționale este Ministerul Educației Naționale, Inspectoratul Școlar Județean din Suceava și Colegiul „Alexandru cel Bun” cu participarea Comitetului Central al Olimpiadei de Limbă și Literatură Polonă din Varșovia și a Uniunii Polonezilor din România. Președintele executiv al comisiei de examinare a fost Elvira Codrea – consilier la Ministerul Educației Naționale, în calitate de secretar a fost inspectorul pentru limba polonă, Maria Cristina Albu, iar în ceea ce privește juriul, pe lângă profesorii locali de limbă polonă, în componența sa au intrat lectorii de limbă polonă: Anna Musiał de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj și Dariusz Kasprzyk de la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași precum și dr. Wojciech Kaliszewski – reprezentantul Comitetului Central al Olimpiadei de Limbă și Literatură Polonă din Varșovia.

Etapa națională a olimpiadei de limbă polonă se desfășoară în România deja de cinci ani. Până în 2013, competiția se încheia cu etapa județeană, deoarece limba polonă ca limbă maternă în sistemul românesc de învățământ este predată numai în județul Suceava. Cu toate acestea, pentru ca elevii din România să poată participa la competiția internațională din Varșovia, împreună cu elevii din întreaga Polonie, alături de elevii din Lituania, Letonia, Belarus, Ucraina, Republica Cehă, Slovacia și Ungaria, precum și de concurenți din întreaga lume care participă la olimpiadă prin intermediul internetului, Ministerul Educației Naționale, la solicitarea Uniunii Polonezilor din România și al Inspectoratului Școlar Județean Suceava, a decis organizarea olimpiadei naționale ca o etapă de calificare pentru olimpiada internațională. Putem spune că, în acest an sărbătorim mica noastră aniversare. Suntem extrem de mândri de progresul imens și realizările laureaților noștri. Cu această ocazie, merită să îi reamintim pe toți.

Pentru prima dată, în anul 2013, la Olimpiada de Limbă și Literatură Polonă din Varșovia au participat: Iuliana Iurașec și Miroslawa Drozdek din Poiana Micului precum și Monica Balac din Solonețu Nou. Un an mai târziu, în competiția internațională din Polonia și-au încercat norocul: Monica Balac din Solonețu Nou precum și Carolina Drozdek și Bożena Irișec din Poiana Micului care la Varșovia au obținut mențiuni (titlurile de finaliste). În anul 2015 la olimpiada internațională au participat: Bernadeta Balac din Poiana Micului precum și Monica Balac și Agneșca Revai din Solonețu Nou, și toate au obținut mențiuni. Anul trecut, diaspora poloneză din România a fost reprezentată de Bernadeta Balac și Cristina Iuliana Marculeac din Poiana Micului (care au obținut mențiuni) și Maria Antonina Drosceac din Solonețu Nou. La această listă putem adăuga deja câștigătoarele din acest an: Cristina Iuliana Marculeac și Justyna Mariana Drozdek din Poiana Micului precum și Maria Antonina Drosceac din Solonețu Nou.

În categoria clasei a VII-a, locul I l-a obținut Iuliana Anastasia Drozdek din Poiana Micului, locul II – Monika Anelia Marculak din Poiana Micului, iar locul III – Andreea Sara Beleș din Solonețu Nou. Mențiunea a fost obținută de Suzana Revai din Solonețu Nou.

Din categoria clasei a VIII-a cea mai bună s-a arătat a fi Ramona Ancuța Dorosceac din Solonețu Nou, locul II l-a obținut Monica Eugenia Marculeac din Poiana Micului, iar locul III – Cristina Iuliana Balac din Poiana Micului. Mențiunea din această categorie a fost obținută de Ana Iulia Drozdek din Poiana Micului.

În categoria ciclului liceal, la clasa a IX-a locul I a fost obținut de Justyna Mariana Drozdek din Poiana Micului, în timp ce Lucian Ioan Revai din Solonețu Nou a obținut mențiune. În rândul elevilor clasei a X-a, Monica Claudia Curuț a obținut locul II, iar Karol Alexandru Ostrovski a obținut locul III. Clasa a XII-a a fost reprezentată de două eleve: Cristina Iuliana Marculeac din Poiana Micului care a obținut locul I, și de Maria Antonina Drosceac din Solonețu Nou care a obținut locul II.

Câștigătorii au primit de la Ministerul Educației Naționale diplome și premii în bani, micile cadouri au fost oferite de Uniunea Polonezilor din România, iar premiile cele mai valoroase pentru toți premianții și participanții au fost finanțate de Ambasada Republicii Polone la București, din fondurile destinate diasporei poloneze.

Trad. Ierzynka Michalina Budaș

Share.