• Română
  • Polski

ORAŞUL REGAL CRACOVIA

0

Cea mai veche menţiune despre Cracovia provine din anul 965, când un negustor şi călător evreu Ibrahim-Ibn-Jakub, în relatarea sa despre ţările slave, pomeneşte de Cracovia ca de o cetate bogată, aşezată la încrucişarea drumurilor comerciale, intermediind chiar şi comerţul cu Constantinopolul.

În secolul al X-lea Mieszko I a inclus Cracovia în graniţele statului polonez. Din acest moment, istoria oraşului se împleteşte cu istoria Poloniei. În timpul lui Bolesław Chrobry a fost infiinţată episcopia de Cracovia ( anul 1000 ) şi a început construcţia catedralei.

Catedrala din Cracovia

Catedrala din Cracovia

Palat Cracovia

Palat Cracovia

 

În anul 1038 oraşul Gniezno a fost atacat de prinţul ceh Brzetysław I, lăsând în urmă cetatea arsă şi catedrala distrusă şi jefuită. Temându-se de noi atacuri, regele Jan Odnowiciel a hotărât să mute capitala la Cracovia. Din momentul acesta, următorii cârmuitori au contribuit la extinderea şi dezvoltarea oraşului.
Oraşul a primit drept magdeburgian pe data de 5 iunie 1257 în timpul lui Bolesław Wstydliwy.
Oraşul Regal. E imposibil să prezinţi frumuseţea lui şi mulţimea de monumente într-un singur articol. Cea mai mare comoară a acestui oraş de aproape 750.000 de locuitori, care timp de veacuri a fost capitala Poloniei şi reşedinţa principală a regilor, este el însuşi ca o entitate întreagă, în ciuda războiului şi a ocupaţiei, păstrat în stare intactă. Cu toate că în secolul al XVII-lea curtea regală s-a mutat la Varşovia, Cracovia a rămas în continuare metropolă spirituală şi astăzi putem admira comorile ei arhitecturale, precum Castelul Regal, Catedrala de la Wawel, Piaţa Veche cu Postăvăria, Biserica Mariană cu renumitul altar al lui Wit Stwosz şi alte 100 de biserici de patrimoniu. Una dintre cele mai vechi universităţi din Europa, înfiinţată de Cazimir cel Mare în 1364, cu clădirea sa monumentală, Collegium Maius. Kazimierz – cartierul evreiesc al Cracoviei care mai devreme a fost ameninţat de distrugere, a devenit un hit printre monumentele ora-şului, de când în anul 1994 în încinta lui s-a turnat filmul „Lista lui Schindler”, despre viaţa şi faptele proprietarului fabricii Oscar Schindler.

 

În cetatea de pe Vistula sunt adunate o pătrime din resursele muzeale ale Poloniei. Vizita în Cracovia înseamnă o întâlnire cu cea mai luminoasă perioadă din istoria ei. Oraşul Vechi împreună cu Wawel şi Kazimierz au fost trecute în 1978 pe prima listă a Patrimoniului Mondial UNESCO, alături de piramidele din Egipt şi Zidul Chinezesc.
Vizitarea în grabă a oraşului ne lasă un sentiment de insatisfacţie şi un regret că am scăpat ceva, că am omis ceva.

Share.