• Română
  • Polski

Proiectul „Să salvăm de la uitare ”

0

Sa salvam de la uitare

În luna octombrie 2012 r. Clubul „Semper Polonia” a organizat proiectul „Să salvăm de la uitare ” cofinanţat din fondurile primite de la Ministerul Afacerilor Externe în cadrul concursului pentru realizarea obiectivului „Colaborarea cu Diaspora Poloneză şi cu Polonezii din Străinătate”. Proiectul are la bază ideea păstrării amintirii înaintaşilor noştri. În România sunt numeroase locuri unde se odihnesc polonezi şi persoane de origine poloneză, iar perioada premergătoare lunii în care serbăm Ziua Morţilor este un moment perfect pentru a ne exprima recunoştinţa faţă de aceştia.
Anul acesta membrii clubului „Semper Polonia” împreună cu locuitorii din Soloneţu Nou au facut curăţenie şi au împrejmuit terenul pe care se află vechiul cimitir din localitate, aflat în paragină.
În vechiul cimitir sunt înmormântaţi polonezi şi persoane de origine poloneză, care au venit în România ca urmare a colonizării teritoriilor ocupate şi a politicii austro-ungare favorabilă colonizării, la confluenţa secolelor XVIII şi XIX, care au pornit „după pâine” în Bucovina şi au întemeiat satul Soloneţu Nou.  
Pe 2 noiembrie  tinerii şi locuitorii din Soloneţu Noi, împreună cu părintele paroh au depus o coroană, au aprins lumânări şi au spus o rugăciune.

 

Share.