• Română
  • Polski

S-au împlinit 220 de ani de la venirea primilor mineri polonezi la Cacica

0

„Aurul alb a fost scos la suprafaţă cu eforturile şi sacrificiile comunităţii poloneze, care trebuie cinstită cum se cuvine pentru acest lucru”, sunt cuvintele cu care Corneliu Zup, directorul Salinei Cacica, a legat cei 220 de ani scurşi de la venirea primilor mineri polonezi în această zonă cu octombrie 2012. Iar anul 1792 a marcat un moment de cotitură în dezvoltarea nu doar a localităţii Cacica, ci şi a întregii zone, activitatea de minerit în extracţia sării devenind o activitate de bază atât pentru etnicii polonezi aduşi în Bucovina, cât şi pentru alte naţionalităţi, cum ar fi românii, ucrainenii, germanii, rutenii sau evreii.
Pentru a marca acest eveniment extrem de important, conducerea Uniunii Polonezilor din România, conducerea Asociaţiei Polonezilor din Cacica şi preotul Romuald Bulai, parohul bazilicii minor din localitate, au organizat o manifestare la care au participat sute de localnici, invitaţi din Polonia, dar şi oficialităţi din partea Ambasadei Poloniei la Bucureşti. Sanctuarul din Cacica a devenit neîncăpător în ziua de sâmbătă, 20 octombrie, când a fost celebrată liturghia solemnă dedicată împlinirii celor 220 de ani de la venirea primilor mineri polonezi în această zonă.
Slujba a fost celebrată de părintele Grigore Duma, iar omilia a fost rostită de preotul Iosif Păuleţ, decan de Bucovina, printre invitaţi numărându-se şi Ionuţ Paul Strejac, secretarul Ambasadei Vaticanului în Peninsula Arabiei.
„Cacica a fost numită mica Austrie, este o Europă în miniatură, unde convieţuiesc paşnic mai multe naţionalităţi şi confesiuni religioase. Este un loc pe care Europa îl poate lua ca exemplu”, au precizat reprezentanţii Primăriei Cacica înainte de începerea slujbei religioase. Momentele solemne din lăcaşul de cult au fost urmate de o procesiune religioasă. Preoţii şi credincioşii au mers mai întâi la statuia Papei Ioan Paul al II-lea, unde deputatul Ghervazen Longher şi secretarul Ambasadei Poloniei la Bucureşti, Piotr Wysocki, au depus flori şi au aprins o candelă. De aici, s-a plecat în pelerinaj spre mina de sare, acolo unde au lucrat primii mineri polonezi veniţi din Kałusz, Bochnia şi Wieliczka, în urmă cu 220 de ani. Preşedintele Uniunii Polonezilor din România şi secretarul Ambasadei Poloniei la Bucureşti au îngenunchiat în faţa altarului din sare, pe care au depus ulterior flori şi candele aprinse în memoria minerilor care au muncit în această mină. Toţi cei prezenţi s-au rugat pentru sufletele minerilor care nu mai sunt printre noi.
Manifestările dedicate împlinirii celor 220 de ani de la venirea primilor polonezi la Cacica s-au terminat cu un spectacol susţinut de două formaţii artistice venite din Polonia: Ansamblul Folcloric „Dolina Soły” din Oświęcim şi Ansamblul Regional „Serdocki” din Podszkla precum şi ansamblul „Sołonczanka” din Soloneţu Nou.
Cu acelaşi prilej, deputatul Ghervazen Longher i s-a conferi titlul de cetăţean de onoare al comunei Cacica. Distincţia i-a fost oferită de Elena Boloca, primarul comunei Cacica, care a ţinut să sublinieze implicarea dosebită a preşedintelui Uniunii Polonezilor din România în viaţa comunităţilor locale din Bucovina, şi în special a localităţilor cu etnici polonezi.

Sandrinio Neagu

Share.