• Română
  • Polski

„Să învățăm de la bătrânii noștri – solidaritate între generații!”

0

„Să învățăm de la bătrânii noștri – solidaritate între generații!”

În zilele de 12-15 septembrie a.c., la inițiativa Uniunii Polonezilor din România în colaborare cu comunitățile din Bucovina, respectiv comunitatea ucraineană, a rusilor lipoveni și comunitatea germană, s-a desfășurat proiectul „Să învățăm de la bătrânii noștri – solidaritate între generații! ”, proiect finanțat de Departamentul pentru Relații Interetnice.

 

Scopul proiectului este acela de a sensibiliza publicul în ceea ce privește contribuția persoanelor în vârstă la dezvoltarea comunității noastre și a diferitelor metode de favorizarea acestei contribuții. Inițiativa caută să încurajeze părțile implicate și să mobilizeze, să ia măsuri pentru favorizarea îmbătrânirii active și întărirea solidarității între generații.

La fel de importantă a fost identificarea meșteșugurilor și a batrânilor care confecționează diferite obiecte hand made pe cale de dipariție datorită lipsei de interes a tinerilor de a se implica mai mult si a pune în valoare patrimoniul cultural al unei etnii. Astfel în aceste patru zile am învățat: să coasem margeluțe pe batistuțe de panză specială, să învățăm din arta dogaritului și cea a sculpturii (la comunitatea poloneză ), am pătruns în comunitatea rusilor lipoveni unde am fost primiți cu multă căldură de președintele și vicepreședintele comunității, cadre didactice care ne-au povestit din istoria comunității, ne-au încantat cu un program artistic susținut de ansamblul Cireșica și binențeles apoi am învățat cum să pictăm (pe hârtie. lemn și piatră) și să coasem veșminte tradiționale cu mărgele.

Pe data de 14 ne-am deplasat la Brodina, și am fost atât de surprinsi de talentul doamnelor de la comunitatea ucraineană care ne-au învățat și povestit cum să pictăm ouă, cu ceară, cu vopsea, cu culori acrilice, iar apoi ne-au învățat cum se obține un ou brodat. Ziua de 15, duminică am dedicat-o comunității germane. Am fost la sediul lor în Suceava, unde am învățat să pictăm icoane pe sticlă și să brodăm batistuțe. A fost o experiență foarte frumoasă și participanții au fost foarte încântați.

Aceste acțiuni au dus la o cunoaștere mai bună între etnii precum și la valorificarea bunurilor finite obținute în atelierele meșteșugărești.

Alina Valentina Spaine

GALERIE FOTO

0% Awesome
Share.