• Română
  • Polski

SARBATOARE BUCOVINEANA ANUALA

0

Prima editie poloneza de anul acesta a celui de al 21-lea Festival Folcloric International „intalniri Buco- vinene” a avut loc, in mod traditional, in zilele de 1-6 iunie in Jastrowie si Piła.

La aceasta editie au luat parte 32 de ansambluri, in total 800 de persoane din: Polonia, Ucraina, Romania, Ungaria, Slovacia si Serbia. Merita de mentionat ca partea poloneza a festivalului a fost patronata de: Zbigniew Kosmatka – Presedintele Orasului Piła si Ryszard Sikora – Primarul Orasului Jastrowie.
Aceasta mare manifestare nu s-ar fi putut desfa- sura fara sponsori, acestia fiind: Ministerul Culturii si Pa- trimoniului National, Senatul Republicii Polone, Asociatia „Wspólnota Polska”, Consiliul Orasului Piła, Primarul Orasului Jastrowie, Fundatia de Colaborare Polono- Germana, Consiliul Voievodatului Wielkopolska, Casa de Cultura din Piła, Centrul Cultural din Jastrowie, Conducerea Raionului Piła, Fondul Visegrad. Trebuie de amintit ca initiatorul si organizatorul „intalnirilor Buco- vinene” este Zbigniew Kowalski, etnograf, director adjunct al Casei de Cultura din Piła, om al carui nume este mentionat cu respect de toti participantii la festival.

Pe scenele festivalului, s-au prezentat sasesprezece ansambluri din Polonia originare din Bucovina: „Dawidenka”, „Dolina Nowego Sołonca”, „Dunawiec”, „Dziordanki”, „Echo Bukowiny”, „Jastrowiacy”, „Jodełki”, „Ju- trzenka”, „Podgrodzianki”, Pojana”, „Rosa”, „Syrba”, „Tajdany”, „Watra”, „Wichowianki”, „Zródełko”. De ase- menea, au evoluat sapte ansambluri din Ucraina – trei poloneze si patru ucrainene, sase ansambluri din Romania – doua poloneze si patru romanesti, doua ansambluri din Slovacia si cate unul din Ungaria si Serbia. Unul din cele mai vechi ansambluri bucovinene din Polonia este Ansamblul de Cantece si Dansuri „Jutrzenka” din Bolesławiec. Acest ansamblu a luat fiinta in anul 1947 din corul bisericesc condus de maestrul Filip Zie- lonka. Repertoriul cuprinde mai ales cantece bosniace, pentru ca, la sfarsitul sec. XIX, cateva zeci de familii din Bucovina s-au asezat in Bosnia. Acolo au avut ca vecini: sarbi, croati, bosniaci precum si emigranti din Galitia: polonezi si ucraineni. Dupa al doilea razboi mondial, o parte dintre emigrantii din Prnjavor si Nowy Martyniec s-au stabilit, printre altele, in Bolesławiec.

Conducatorul ansamblului este Edward Krawczewski. Ansamblul de Cantece si Dansuri al Muntenilor Czadca „Pojana” din Piława Dolna, condus in prezent de Bozena Juraszek, a fost intemeiat de colonistii din Poiana Micului in anul 1958. Folclorul din Poiana este cultivat de persoane nascute in Polonia, ceea ce dovedeste ca cultura bucovineana este inradacinata in Piława Dolna din Silezia Inferioara.

Ansamblul Muntenilor Czadca din Brzeznica si-a sarbatorit in anul 2009 cei patruzeci de ani de existenta. Pana astazi membrii ansamblului cultiva cu grija mostenirea culturala pastrata si adusa din Bucovina: costume, cantece, obiceiuri si bucatarie. Jadwiga Parecka, condu- catoarea ansamblului, este una dintre putinele persoane care culege colinde si pastorale, dar si retete culinare, publicate si inregistrate pe CD-uri. Ansamblul „Watra”, ca primul in Polonia, a pregatit un spectacol pe tema obiceiurilor bucovinene.

Istoria Ansamblului Muntenilor Czadca „Dolina Nowego Sołonca” se leaga de anul 1984, conducatorul acestuia este, pana astazi, Wiktor Bryjak nascut in Plesa din Bucovina de Sud (Jadwiga, sotia lui, s-a nascut in Panca din nordul Bucovinei). Numele ansamblului se leaga de satul Solonetu Nou din care provin majoritatea membrilor lui. in ordine cronologica, urmatorul este Ansamblul Muntenilor Czadca „Dawidenka” condus de Maria Rokaszewicz. Iar numele acestui ansamblu se trage de la dan- sul popular raspandit in randul polonezilor bucovineni. intemeietorii ansamblului „Dawidenka” au fost persoane nascute in Tereblecea din nordul Bucovinei.

Ansamblul Muntenesc al Teatrului de Cantece „Dunawiec”, intemeiat in anul 1986, a inceput prezentarea scenica a cantecelor bucovinene, dar si a obiceiurilor si ritu- alurilor populare. Numele grupului se leaga de numele satului de origine din raionul Storojinet, astazi catun al satului Banilowa Podgórna cu 14 gospodarii. Condu- catorul grupului este Jadwiga Puszkarz.

In anul 1986, in Raciborowice Górne a luat fiinta un alt ansamblu alcatuit din emigrantii bosniaci din localitatile: Celinovac, Bakince si Martyniec. inaintasii lor proveneau din Poiana Micului din sudul Bucovinei. Merita de mentionat ca legaturile cu Bucovina dateaza de peste o suta de ani, iar amintirea originii bucovinene este vie in continuare. Ansamblul Folcloric „Podgro- dzianki” este condus de Katarzyna Likwiarz.

Ansamblul de Obiceiuri al Muntenilor Czadca „Jastrowiacy”, din momentul infiintarii in anul 1986, prezinta cultura bucovineana. Amintirea Bucovinei la cei mai varstnici membri ai ansamblului a reprezentat inceputul „intalnirilor Bucovinene” de la Jastrowie. in anul 1990, „Jastrowiacy” a fost coorganizator al Festivalului de Folclor al Muntenilor Czadca din Jastrowie.

La primul festival au participat ansamblurile deja existente din Strzegomiany, Piława Dolna, Zbylutów, Złotnik, Brzeznica, Kozlice. Insisi participantii au decis atunci ca fara compatriotii lor, fara vecinii lor din Bucovina festivalul nu se poate desfasura. Doar si ucrainenii si romanii si altiii … au fost vecinii nostri – spuneau. Urmatorul festi- val, pentru a reda imaginea completa a manifes- tarii, s-a numit deja Festivalul Folcloric Interna- tional „intalniri Bucovinene”. Ca ciupercile dupa ploaie, au inceput sa apara alte ansambluri in Polonia, dar si in Romania, Ucraina.

In anul 1994 si-a inceput activitatea Ansamblul de Copii al Muntenilor Czadca „Dziordanki” din Jastrowie, doi ani mai tarziu a luat fiinta Ansamblul Muntenilor Czadca „Tajdany” al tinerilor din Strzegomiany, iar din anul 1996 activeaza si Ansamblul Muntenilor Czadca „Wichowianki” din Wichów alcatuit din persoane nascute in Bucovina.

Printre repatriantii din Bucovina au fost si asa numitii polonezi de jos, cunoscuti in Bucovina ca mazuri. Existenta Festivalului Folcloric International „intalniri Bucovinene” si dorinta de a-si manifesta radacinile bucovinene au dus la aparitia, in sec. XXI, a altor ansambluri: „Syrba” (2004), Ansamblul de Cantece „Rosa” (2005) din Dragowina, „Echo Bukowiny” (2003) din Lubanul Sileziei.

Ansamblurile existente in Polonia au dat un impuls compatriotilor lor care au ramas in Bucovina impartita intre Ucraina si Romania. La inceputul anilor 90 ai sec. XX au luat fiinta ansamblurile: in anul 1990 „Mała Pojana” din Poiana Micului, in anul 1991 „Sołonczanka” din Solonetu Nou, in acelasi an a fost infiintat ansamblul „Wianeczek” din Patrautii de Jos. Era perioada unor mari schimbari la nivelul statului atat in Ucraina cat si in Romania. Membrii ansamblului si locuitorii satului nu trebuiau indemnati la cant sau dans, acestea reprezentand viata lor de fiece zi. Drumul in Polonia si intalnirea, dupa 45 de ani de despartire, cu cei mai apropiati au fost pentru ei cele mai importante. Datorita „intalnirilor Bucovinene” s-au regasit rude apropiate si indepartate. Primele intal- niri incepeau cu lacrimi de bucurie si se terminau cu lacrimi de durere la despartire.

Numele festivalului reda cu exactitate atmosfera lui. Prezentarile scenice sunt principala parte a festivlului, iar intalnirile din afara lui sunt valoroase prin ele insele – inestimabile, vii si laudate de toti participantii. in timpul intalnirilor membrilor ansamblurilor, s-au prezentat numeroase cantece si dansuri. Fara urma de exagerare, redarea si transmiterea mostenirii culturale bucovinene este posibila astazi datorita „intalnirilor Bucovinene”.

Demni de admirat sunt copiii din Stara Huta, din ansamblul „Dolinianka” care activeaza din anul 1998. Cea mai tanara participanta a acestui ansamblu la a XXI-a editie a „intalnirilor Bucovinene” avea patru anisori. Tot in anul 1998, la Cernauti a luat fiinta ansamblul de copii
„Kwiaty Bukowiny” care activeaza pe langa Gimnaziul nr. 3. Grupele de copii ui- mesc prin spontaneitatea lor, bucurie si liber- tatea de miscare pe scena. Cine altul decit copilul poate fi atat de natural, surazand cu sinceritate, patruns de rolul sau.

La „intalnirile Bucovinene” participa bucovinenii din Polonia, Romania, Ucraina, Slovacia, Ungaria. Mai intai a existat denumirea, iar apoi s-a ivit posibilitatea organizarii festivalului la izvoare, adica in Bucovina. Aceasta s-a intamplat in anul 1999 si a coincis cu editia poloneza jubi- liara. Dupa prima parte a festivalului, „intal- nirile Bucovinene” s-au desfasurat la Cam- pulung Moldovenesc in Romania si la Cer- nauti in Ucraina. Cu siguranta, Zbigniew Kowalski, organizand primul, al doilea sau al treilea festival nici nu a prevazut ca, in scurt timp, urmatoarele editii vor ajunge in Bucovina, apoi in Ungaria si Slovacia. Asa cum spunea Kazimierz Feleszko: [… noua ni se parea ca va fi un mare succes daca vom reusi sa gasim si sa adunam toate ansamblurile bucovinenilor care traiesc astazi in Polonia. intr-un sat unde locuieste un mare si com- pact grup de refugiati bucovineni, cineva ne-a spus: Dar ce-i asta? O sa fim singuri? Doar noi am crescut printre romani, printre ucraineni, printre altii. Noi am preluat o parte din folclorul lor, din obiceiuri si poate ar fi mai placut sa ne intalnim inca o data in acest cerc. […] Initiativa a venit de la acesti oameni, carora, mult timp dupa razboi, le-au lipsit vechii lor vecini, cei oarecum altfel.].

Cei ai lor sunt membrii Ansamblului Vocal-Instru- mental „Dzerelo” care este legat de „intalnirile Bucovi- nene” din anul 1994. Au cucerit inimile spectatorilor din Jastrowie, Bonyhád, Campulung Moldovenesc. Ansamblul este alcatuit din cadre didactice de la Colegiul de Muzica de pe langa Universitatea de Stat din Cernauti. Pe langa bogatul repertoriu ucrainean, interpreteaza si cantece ale vecini- lor lor bucovineni: romani, polonezi, nemti si evrei. Nu o data ajuta alte ansambluri – printre altele „Wia- neczek” si „Kwiaty Bukowiny” – cu taraful lor profesional.

In timpul celei de a XXI-a editii a „intalnirilor Bucovinene” pe scena din Jastrowie a evoluat Ansamblul Folcloric „Czerwona Kalina” care, din anul 1993, activeaza in Czunków. Acesta a reprezentat debutul lor pe scena poloneza, pana acum au luat parte la editiile ucraineana si slovaca. Au incantat spec- tatorii cu dansurile: Arcanul, Sebanul si Hora mare. De asemenea, foarte bine primit a fost Ansamblul Folcloric „Zgarda” care activeaza din anul 2004 la frontiera dintre Bucovina si tinutul hutulilor. Numele ansamblului provine de la salba executata mai demult din vechi monede de argint. Ansamblul „Bukowinski Wizerunek” infiintat in anul 2008 a debutat cu profesionalism la „intalniri Bucovinene” cu melodii ucrainene si romanesti. Ansamblul activeaza pe langa scoala de Muzica nr. 4 din Cernauti.

„Intalnirile Bucovinene” nu s-ar putea desfasura fara vecinii romani care insufletesc spectatorii din amfiteatru, pe promenada, la Casa de Cultura din Piła. Ansamblul „Piatra soimului” activeaza din anul 2007. El a participat la toate editiile „intalnirilor Bucovinene” rasplatit fiind intotdeauna cu aplauze.
„Florile Bucovinei” din Radauti este un ansamblu cu o traditie de zeci de ani. El prezinta bogatul si variatul folclor al propriei regiuni. Ansamblul incanta prin bogatia costumelor, prin autenticitate.

Ansamblul Folcloric „Flori de Bucovina” din Sadova a luat fiinta abia cu doi ani in urma, in anul 2008. El se prezinta in costume autentice din Sadova. Un atu al ansamblului este taraful ce interpreteaza muzica populara autentica.

Din anul 2000, orasul Bonyhád din Ungaria a devenit – oficial – cea de a patra scena a Festivalului Folcloric International „intalniri Bucovinene”. in partea poloneza s-a prezentat Ansamblul Secuiesc de Dansuri „Bokreta” alcatuit din 13 persoane nascute in Bucovina. Ansamblul activeaza din anul 1998, prezentand un repertoriu al satului natal secuiesc din Bucovina.

Bucovinenii sunt risipiti in intreaga lume. Datorita festivalului se regasesc, se intalnesc, atrag in cercul lor adepti fideli. Multi bucovineni locuiesc in Slovacia, deci nu e de mirare ca Slovacia a devenit una din tarile care organizeaza si participa la „intalnirile Bucovinene”. Din anul 2008, Slovacia este coorganizator cu drepturi depline al festivalului „intalniri Bucovinene”. La editia poloneza de anul acesta au luat parte doua ansambluri din Turcianske Teplice. Ansamblul Folcloric „Pramen” care activeaza din anul 2001 pe langa Academia Pedagogica din Turcianske Teplice a uimit spectatorii festivalului nu doar prin largul si bogatul registru al sunetelor, prin dansurile originale, ci si prin interpretarea la fluier si armo- nica. Ansamblul „Pramenok” activeaza din anul 1996 si este alcatuit din elevi din Turcianske Teplice. El prezinta traditiile folclorice muzicale ale regiunii.
Participant al festivalului de anul acesta a fost si An- samblul de Cantece si Dansuri „Dule Milosavjevic – Žele” din Czaczak – Serbia. La Jastrowie si Piła ansamblul a fost prezent pentru a doua oara si – conform asteptarilor – cu ritmurile dinamice si perfectiunea cantecelor si dan- surilor regiunilor Serbiei a cucerit inimile spectatorilor din Jastrowie si Piła.

Asa cum reiese din prezentarea de mai sus, buco- vinenii si-au creat propriile obiceiuri, ritualuri, un fel de reguli avand importanta lor. Ele faciliteaza convietuirea in zona limitrofa teritoriala si spatiala, si tocmai aceasta confera specific cultural acestei comunitati. in aceasta comunitate individul este condamnat la faurirea valorilor sale bazate pe multiculturalitate. Sistemul de valori in astfel de comunitati deriva din diferite sisteme culturale. Polonezii spuneau: Doar am crescut printre romani, printre ucraineni, printre altii. Acest sistem de valori este format la toate etniile bucovinene.

Concluzionand cea de a XXI-a editie a Festivalului Folcloric International „intalniri Bucovinene”, merita de aratat cateva dintre elementele lui importante:

  • edificarea legaturilor culturale;
  • participarea la festival a tuturor grupelor de varsta; conditiile intalnirilor si de transmitere (orala, scrisa);
  • participarea la festival a tuturor nationalitatilor din Bucovina;
  • conditiile intalnirilor de dincolo de scena (sarbatorirea zilelor de nastere; a onomasticilor membrilor ansamblurilor; serile petrecute impreuna; petrecerea pentru toti participantii la festival);
  • surmontarea stereotipurilor privitoare la romani sau ucraineni existente in randul locuitorilor oraselor Jastrowie si Piła.

Indivizii sau grupurile legate de „intalnirile Bucovinene” ofera posibilitatea de a-i intelege pe altii, de a intelege parerile lor, argumentele, com- portarea, acceptarea, respectul pentru alteritate si diversitate, si, de asemenea, nu permit respingerea altora sau impunerea propriilor opinii, scheme. invata coexistenta, colaborarea, bunavointa, deschiderea, permitand mai putin intoleranta si indiferenta. Un aseme- nea comportament permite verificarea, grija, faurirea de noi strategii, realizarea unor schimbari in schemele gandirii, modificare si reorientare, schimbarea gandurilor si dispozitiei. Pentru tanara generatie acesta este un fel de indicator.

Atat pentru actori, cat si pentru spectatori important este cum apreciaza autoritatile administratiei locale aceasta manifestare. in timpul unuia dintre spectacole de la Casa de Cultura din Piła, Marek Wozniak, Maresalul Voievodatului Wielkopolska s-a simtit foarte bine. La deschiderea festivalului de la Jastrowie a venit senatorul Mieczysław Augustyn care a aplaudat evolutia artistilor. Printre oaspetii festivalului s-au numarat si: deputatul in Parlamentul Romaniei Ghervazen Longher cu familia, vicepresedintele Uniunii Polonezilor din Romania Cazimir Longher, Presedintele de Onoare al Societatii Regionale de Cultura Polona „Adam Mickiewicz” din Cernauti – Jadwiga Kuczabinska. La Jastrowie au venit si obisnuitii festivalului: dr. Eugeniusz Kłosek de la Universitatea din Wrocław, dr. Krzysztof Nowak de la Universitatea Sile- ziana, dr. Magdalena Pokrzynska de la Universitatea din Zielona Góra, dr. Lech Aleksy Suchomłynów din Berdiansk, iar pentru prima oara Jerzy Sopin, presedintele Cercului Bucovinenilor din Berdiansk.
Impresii de neuitat a la- sat tuturor nu doar Stani- sław Staszel – prezentatorul de la Jastrowie, ci si Tomasz Kaminski la Piła. Progra- mul artistic si partea organi- zatorica au fost vegheate de neobositul Zbigniew Kowalski, al carui nume suna la fel in toate limbile bucovinene. Contributia colaboratorilor, ajutoarelor si translatorilor a fost deosebita. Acestia au fost: Grazyna Sieradzka, Elzbieta Stanisławska, Krzysztof Kalka si Helena Kra-
sowska.

Ghizi ai ansamblurilor, pe timpul deplasarilor, au fost: Stanisław Dabek, Ewa Strózynska, Wiesław Puzio, Magdalena si Paulina Majchrzak, Agnieszka Chrobak si Jarosław Biel.

Merita recunostinta noastra intregul personal, printre altii cei de la serviciul de paza, persoanele care au pregatit sonorizarea, inregistrarea, au fotografiat sau au facut curatenie. La o atat de mare manifestare importanti sunt oamenii care isi fac treaba cu drag, din dorinta de a asculta muzica bucovineana, de a urmari reprezentatiile. Oricine are inima deschisa gaseste pentru sine un loc in familia festivalului.

Urmatoarea editie a „intalnirilor Bucovinene” va avea loc in Romania, la Campulung Moldovenesc, in zilele de 22-25 iulie 2010. La aceasta editie vor participa 56 de ansambluri din Romania, 3 din Ucraina, 3 din Polonia, 2 din Ungaria.

 

Trad. St. Iachimovschi

Share.