• Română
  • Polski

Sărbătoarea Roadelor

0

Din 2006 Zilele Culturii Polone sunt urmate de Sărbătoarea Roadelor care are loc în Solonețu Nou. Încă de la început Uniunea Polonezilor din România organizează acest eveniment în colaborare cu parohia „Coborârea Sfântului Duh” din localitate. Modestă la început, acum este o sărbătoare plină de viață și multicoloră, care durează toată ziua, cu participarea reprezentanților tuturor comunităților poloneze care trăiesc în România. În jurul Casei Polone din localitate comunitățile poloneze prezintă standuri cu produse locale, mai ales gastronomie tradițională. Alături de aceștia se prezintă și vecinii lor români și ucraineni, dar și oaspeți din Polonia, în mod tradițional deja Złotnik și pentru prima dată comuna Łagiewniki.

Anul acesta Sărbătoarea Roadelor a avut loc sâmbătă, 27 august. Ca de obicei a început cu Sfânta Liturghie. Oaspeții au sosit cu căruțe decorate festiv, conduse de o banderie de cai. Au fost întâmpinați în fața bisericii cu pâine și sare. Sfânta Liturghie a fost celebrată de Excelența Sa nunțiul apostolic în România și Republica Moldova, Miguel Maury Buendia împreună cu Excelența Sa Petru Gherghel – episcop emerit al diecezei de Iași, monseniorul Germano Penemonte – consilierul Nunțiaturii Apostolice din Peru, monseniorul Ionuț Paul Strejac care activează la Nunțiatura Apostolică din Kenya, cu misiunea de însărcinat cu afaceri ad interim al Nunțiaturii Apostolice din Sudanul de Sud, gazda, pr. dr. Stanislav Ioan Cucharec – capelanul polonezilor din dieceza de Iași și paroh în Solonețu Nou împreună cu preoți din întreg decanatul de Bucovina. Predica a fost rostită de capelanul Contingentului Militar Polonez care staționeză la Craiova, maiorul Sebastian Semrau. În timpul ofertoriului delagațiile tuturor comunităților poloneze, ale vecinilor lor români și ucraineni, precum și a oaspeților din Polonia au oferit daruri sub formă de buchete de flori, pâine, cununi sau coșuri frumos decorate pline de roade.

După Sfânta Liturghie cu toții s-au îndreptat la Casa Polonă pentru un picnic, au vizitat standurile și au ascultat cuvântările oaspeților, iar mai apoi concertul susținut de: ansamblurile diasporei poloneze „Sołonczanka” din Solonețu Nou și „Mała Pojana” din Poiana Micului, corul polonez „Canzona” din Oleszna, ansamblul „Pădurețul” din Pîrteștii de Sus, ansamblul ucrainean „Kolomeika” din Siret și solista Francesca Paula Pelciar din Vicșani. Pentru cei mici s-a organizat și tradiționala tombolă.

La Sărbătoarea Roadelor din acest an au participat: ambasadorul RP la București, Maciej Lang, vicepreședintele Comisiei pentru Legătura cu Polonezii din Străinătate, deputatul Tadeusz Aziewicz, consulul RP la București – Jarosław Szkirpan, Katarzyna Zalaszewska de la Institutul Polonez din București, vicepreședintele Asociației „Wspólnota Polska”, prof. Józef Wróbel împreună cu coordonatorul pentru investiții al Asociației „Wspólnota Polska” Piotr Żołyński, locotenentul colonel Olgierd Cieśla și locotenentul colonel Daniel Domin de la Comandamentul Brigăzii Multinaționale Sud-Est de la Craiova, delegația schimbului XI al Contingentului Militar Polonez care staționează la Craiova, în frunte cu comandantul, maiorul Adam Gombiński, capelanul Contingentului Militar Polonez, maiorul Sebastian Semrau, subprefectul județului Suceava, Cristian Șologon, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Neculai Barbă, directorul Salinei Cacica, Radu Gheorghe Dârțu, primarul comunei Cacica, Petru Tudosi, primarul comunei Moara, Eduard Dziminschi, inspectorul școlar general adjunct, prof. Petru Crăciun.

Gazda Sărbătorii Roadelor a fost președintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher împreună cu soția, Victoria Longher. Și-au prezentat standuri organizațiile locale din Solonețu Nou, Poiana Micului, Pleșa, Păltinoasa, Cacica, Gura Humorului, Suceava, Moara, Siret, Vicșani, Iași și București, precum și comunitatea ucraineană din Cacica și Maidan și vecinii noștri români din Pîrteștii de Sus, dar și familiile reemigranților din Bucovina în Polonia din Złotnik și delegația comunei Łagiewniki.

După doi ani organizatorii au revenit la formula de dinaintea pandemiei și, s-a văzut cât de dor ne-a fost tuturor de această întâlnire. Sărbătoarea Roadelor din acest an a fost una foarte reușită.

Trad. Iuliana Agneșca Dascălu

Share.