Patria este o mare datorie colectivă
Pe 11 noiembrie 2022, se împlinesc 104 ani de redobândirea statutului de stat independent al Poloniei. Polonezii din întreaga țară au luat parte în acea zi la manifestări solemne. În localități, mai mici sau mai mari, a răsunat imnul național, în schimb în capitală, ca în fiecare an, au avut loc manifestările de stat de la Mormântul Soldatului Necunoscut. Mii de oameni au participat și la Marșul Independenței purtând pe străzile din Varșovia steaguri pe lănci și umeri.
În această zi, în parcul Ioanid din București, ambasadorul Maciej Lang împreună cu consulul Jarosław Szkirpan au depus o jerbă de flori la statuia mareșalului Józef Piłsudski. Seara, ambasadorul a onorat memoria soldaților Legiunilor Poloneze înmormântați la Cârlibaba, care și-au dat viața în anul 1915 pentru a elibera nordul României de astăzi de sub ocupație rusă.
În schimb, festivitățile oficiale cu prilejul Ziua Independenței organizate de Uniunea Polonezilor din România au avut loc sâmbătă, 12 noiembrie, la Solonețu Nou, în prezența oficialităților. După pauza cauzată de pandemie, comunitatea poloneză din România s-a reunit din nou solemn cu această ocazie la Casa Polonă.
Sărbătoarea a început la ora 10:00 cu Sfânta Liturghie la biserica „Coborârea Duhului Sfânt” celebrată în intenția Patriei Mamă de către pr. Aloiz Farțadi decan de Bucovina, capelanul Contingentului Militar Polonez care staționează la Craiova, maiorul Sebastian Semrau, capelanul polonezilor din dieceza de Iași și paroh în Solonețu Nou, pr. dr. Stanislav Cucharec, precum și preoți din dieceza de Iași. În timpul predicii pr. Sebastian Semrau a precizat că „patriotismul nu înseamnă doar dragostea pentru patrie, cuvinte mari, nobile, inimi emoționate. Patriotismul înseamnă muncă zilnică, grea. Patriotismul este dragostea zilnică din familia în care cresc tinere generații. Patriotismul este înțelegere”.
După aceea toți cei prezenți s-au îndreptat spre Casa Polonă pentru o recepție și un program artistic pregătit de copii și tineri. După intonarea imnului de stat al Poloniei și al României au urmat cuvântările oficialităților. Cei prezenți au fost întâmpinați de președintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher și de soția sa, Victoria Longher. La eveniment au participat: ambasadorul Republicii Polone la București – Maciej Lang, consulul Republicii Polone la București – Jarosław Szkirpan, subprefectul județului Suceava – Cristian Șologon, subsecretarul de stat în cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene – Doina Iacoban, delegația militarilor celui de-al XI-lea schimb al Contingentului Militar Polonez ce staționează la Craiova în frunte cu comandantul, maiorul Adam Gombiński, primarul comunei Cacica, Petru Tudosi, pr. Mihai Cobziuc – consilier eparhial la biroul de relații cu minoritățile din cadrul Cancelariei Eparhiale ai Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, inspectorul școlar general adjunct – prof. dr. Petru Crăciun, precum și inspectorul pentru minorități – Cristina Maria Albu, dar și președinții și membrii comunităților poloneze din: Cacica, Gura Humorului, Moara, Păltinoasa, Pleșa, Poiana Micului, Rădăuți, Siret, Solonețu Nou, Suceava, Vicșani și Iași.
Spectacol patriotic au prezentat elevii Colegiului „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului sub îndrumarea profesoarei de limba polonă Hanna Gałęcka, elevii Școlii Gimnaziale „Henryk Sienkiewicz” din Solonețu Nou, pregătiți de doamna profesoară Maria Ostrovschi-Chachula, ansamblurile „Mała Pojana” din Poiana Micului și „Sołonczanka” din Solonețu Nou coordonate de doamnele Agneșca Polacec și Ana Zielonka, precum și un grup de copii din Cacica îndrumați de doamna Monica Cehaniuc. Printre poeziile și cântecele interpretate s-au putut auzi „O mój rozmarynie” sau „Rota”. Partea oficială s-a încheiat cu recitalul oferit de Maria Czaykovskaya din Harkov, cântăreață ucraineană care, fungind din fața războiului din Ucraina a găsit adăpost împreună cu familia ei printre polonezii din Bucovina.
Celebrarea unei sărbători atât de importante ne aduce aminte că de noi depinde dacă vom continua să facem eforturi pentru a ne cultiva tradițiile și pe cele ale strămoșilor noștri. Prezența de secole a polonezilor în România pune comunitatea poloneză de aici în fața sarcinii de a continua să se îngrijească de cultura păstrată de atâtea generații. Cât de actuale par în acest context cuvintele importantului poet polonez și mare patriot Kamil Cyprian Norwid – „patria este o mare datorie colectivă”. Comunitatea poloneză din România cultivă tradițiile poloneze într-un mod unic, lucru subliniat în mod repetat de conaționalii veniți din Polonia, care apreciază activitatea fraților lor bucovineni. Ei spun adesea „la voi este frumos, unic și cu adevărat polonez. Ne vom întoarce aici cu plăcere”.
Trad. Iuliana Agneșca Dascălu