• Română
  • Polski

Serviciu divin în catedrala ortodoxă din Varşovia

0

Slujba dinina in catedrala ortodoxa din Varsovia

Slujba dinina in catedrala ortodoxa din Varsovia

Sâmbătă, 6 martie 2010 în catedrala ortodoxă cu hramul Sf. Maria Magdalena din Varşovia (aleea Solidarność 52) a avut loc o slujbă religioasă pentru prima dată oficiată în limba română. Principalul celebrant a fost pr. prof. Vasile Mihoc din Sibiu, iar concelebranţi au fost absolvenţi ai unor Institute Teologice din România – Piotr Kosiński, Tomasz Stempa şi Jarosław Jaszczuk.
Textele din Evanghelie au fost citite de Bartłomiej Zdaniuk, iar dirijorul corului a fost prof. Włodzimierz Wołosiuk.

În încheierea slujbei a vorbit Excelenţa Sa mitropolitul Sava – superiorul bisericii ortodoxe din Polonia care a sprijinit proiectul organizării de liturghii în limba  română. Splendidul interior al bisericii construite în stil bizantin, în sec. XIX, a fost plin de coreligionari, români ce trăiesc în Varşovia cu familiile lor, dar şi mulţi polonezi – prieteni ai României.

Festivitatea din catedrală a fost onorată de Excelenţa Sa Ambasadorul României în Polonia Gheorghe Predescu şi întreg personalul Ambasadei şi Institutului Cultural Român.
După terminarea celebrării, toţi s-au îndreptat spre clădirea Ambasadei României unde Excelenţa Sa Ambasadorul, în cuvinte calde, a mulţumit ierarhilor bisericii ortodoxe pentru prima liturghie în limba română în Polonia, al cărei iniţiator şi adept a fost. A vorbit apoi mitropilitul Sava care şi-a exprimat bucuria că, începând de astăzi, comunitatea română din Polonia poate să ia parte la liturghiile oficiate în limba maternă. Pr. prof. Vasile Mihoc, mulţumind pentru invitaţie, şi-a exprimat satisfacţia că a putut inaugura celebrarea liturghiilor pentru diaspora românească din Varşovia.

Pe urmă, doamnele care au primit flori de la membrii Ambasadei şi toţi cei prezenţi „mărţişoare”, într-o atmosferă de primăvară (deşi afară era iarnă) au degustat mâncăruri ale bucătăriei şi vinuri româneşti. Într-o ambianţă plăcută şi discuţii directe, timpul a trecut repede.

La despărţire s-a auzit urarea: La revedere peste un an! – Do zobaczenia za rok!

Trad. St. Iachimovschi

Share.