Vizita pastorală numită colindă reprezintă sfințirea și binecuvântarea caselor enoriașilor de către preoți. Această tradiție datează din timpurile medievale și permite contactul direct dintre enoriași și preoți.
În Biserica Catolică îndatorirea de a colinda este definită prin drept canonic: „ca să-i îndeplinească cu sârguință îndatorirea de păstor, parohul să se străduiască să-i cunoască pe credincioșii încredințați grijii sale; de aceea, să viziteze familiile, luând parte la preocupările credincioșilor, mai ales la neliniștile și durerile lor, mângâindu-i în Domnul și, dacă au greșit cu ceva, corijându-i cu prudență” (can. 529 § 1).
În biserica catolică poloneză, dar și în cea românească perioada vizitelor pastorale a fost stabilită după sărbătorile Nașterii Domnului care durează până pe 2 februarie, respectiv până la sărbătoarea Întâmpinarea Domnului. Asemenea vizite sunt cunoscute și de catolicii din alte țări, dar nu sunt generale și obligatoriu legate de perioada Nașterii Domnului.
La primirea preotului, pe masă se pune o față de masă albă, lumânări, o cruce și uneori chiar apă sfințită. Vizita începe cu o rugăciune, după care urmează sfințirea locuinței și binecuvântarea familiei. Conform tradiției pe ușă se inscripționează cu cretă inițialele C+M+B (Christus Mansionem Benedicat – Cristos să binecuvânteze această casă) și anul ca semn că locatarii au primit colinda.
Deoarece sediul din Suceava al Uniunii Polonezilor din România este casa tuturor etnicilor polonezi ce trăiesc în România, pe 28 ianuarie 2019, pr. Iosif Păuleț, decan de Bucovina și paroh al bisericii „Sf. Ioan Nepomuk” din Suceava, împreună cu pr. vicar Robert Budău și cu seminaristul Ștefan Emanuel Simon au sfințit sediul Uniunii Polonezilor din România rostind următoarele cuvinte: „Pace acestei case și tuturor celor care lucrează aici”.
Acest eveniment a fost o ocazie excelentă pentru comunitatea poloneză din Suceava să se întâlnească, să discute și să petreacă timp împreună. După terminarea sfințirii, s-au cântat colinde și s-au servit bucate. Au participat: președintele Uniunii Polonezilor din România, Ghervazen Longher și Victoria Longher, deputat în Parlamentul României din partea minorității polone, membrii comunității poloneze din Suceava, precum și angajații instituției.
Iuliana Agneșca Dascălu
Elżbieta Wieruszewska-Calistru