În perioada 25 iunie-2 iulie a.c., la Şcoala Gimnazială din Cacica, s-a desfăşurat Tabăra de Vară în cadrul parteneriatului dintre Gimnaziul nr. 4 din Wolbrom, Polonia şi şcoala noastră. În cadrul parteneriatului a apărut iniţiativa schimbului de experienţă între elevii şi cadrele didactice dintre cele două şcoli. Întâlnirile din fiecare an sunt o ocazie deosebită de a trezi interesul pentru a cunoaşte cultura şi tradiţiile din Polonia şi ţara noastră. Ne dau ocazia pentru a cunoaşte pământul polonez, locuitorii şi ospitalitatea lor.
Ca obiective urmărite în cadrul parteneriatului amintim: păstrarea legăturilor cu cultura şi imaginea Poloniei de astăzi; cunoaşterea culturii proprii şi a celorlalte culturi; dezvoltarea la elevi a competenţelor de comunicare; cunoaşterea şi acceptarea reciprocă; prezentarea aspectelor din viaţa şcolii şi informarea asupra sistemelor de învăţămậnt din cele două ţări; organizarea de excursii, vizite, activităţi prin care să se facă cunoscută ţara, regiunile şi localităţile din care provin elevii. Această continuitate demonstrează încă o dată, dacă este necesar, seriozitatea cadrelor didactice de la Școala Gimnazială din Cacica și a celor de la Gimnaziul din Wolbrom, care și-au dorit acest parteneriat în primul rând pentru copiii implicați de la școlile partenere.
De-a lungul timpului, s-au creat prietenii și amintiri ce vor rămâne mereu vii în sufletul participanților. Al 14-lea an de parteneriat, ne-a adus ambelor părți foarte multă bucurie și totodată amintiri foarte plăcute, de aceea reamintim cele mai frumoase momente din cadrul întâlnirilor noastre: excursii la Cetatea de Scaun a Sucevei, vizitarea parcului de distracţii din Ariniş – Gura Humorului, vizitarea mănăstirii Voroneţ, activități recreative (învățarea unor dansuri tradiționale, jocuri sportive, etc.), foc de tabără, etc. Avem încredere că acesta nu este sfârşitul parteneriatului nostru. Aceste frumoase amintiri ale clipelor de neuitat, nu ar fi avut loc fără multe persoane din ambele instituții care au gândit și au realizat programele celor 14 ani. Dintre acestea amintim pe directorul și profesorul Școlilor Gimnaziale din Solonețu Nou, Cacica și Pârteștii de Jos, Marcel Anton Cojocar Sahlean, profesorul coordonator Gheorghe Nelu Andronic, profesorul Cristina Cehaniuc, președintele Asociației Polonezilor din Cacica, cadrele didactice de la Școala Gimnazială din Cacica implicate în proiect: Nicoleta Ciornei, Mihaela Bălăcian, Maria Precupanu şi Stela Scheuleac, și nu în ultimul rând pe cel care ne sprijină necondiționat încă de la început, Ghervazen Longher, președintele Uniunii Polonezilor din România şi mai nou al Victoriei Longher, deputat în Parlamentul României.
Gheorghe Nelu Andronic
Fotografiile trimise de către autor