În ziua de 2 februarie 2007, pentru prima dată într-o vizită oficială, a sosit în România Preşedintele Republicii Polone Lech Kaczyński cu soţia Maria Kaczyńska. Preşedintele R.P. s-a întâlnit cu Preşedintele României Traian Băsescu,
cu premierul României Călin Popescu-Tăriceanu precum şi cu preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor – Nicolae Văcăroiu şi Bogdan Olteanu cu care a discutat despre reţeaua de transporturi, utilizarea fondurilor Uniunii şi despre siguranţa energetică.
În timpul vizitei oficiale a preşedintelui Lech Kaczyński în România, soţia preşedintelui Maria Kaczyńska însoţită de soţia preşedintelui Maria Băsescu precum şi de consilierul preşedintelui în probleme de sănătate Tomasz Zdrojewski a vizitat Spitalul de Copii „Maria Skłodowska-Curie” din Bucureşti.
Spitalul a primit acest nume în 1989. Totuşi, adeseori este numit, în continuare, „spitalul polonez” sau „Budimex” după numele executantului – căci a fost construit de întreprinderea poloneză, ca dar pentru poporul român în urma tragicului cutremur de pământ din anul 1977, din Bucureşti. Spitalul şi policlinica de lângă acesta primesc anual 150-200 de mii de copii, rezolvând aproape toate problemele de sănătate ale micuţilor lor pacienţi. Este unul dintre cele mai mari şi mai moderne spitale de copii din România. Spitalul şi specialiştii care lucrează aici, de mai mulţi ani, au contacte cu medicina poloneză, printre altele urmând stagii profesionale în Polonia. De asemenea, din anul 2003 durează colaborarea cu Secţia Consulară a Ambasadei R.P. în Bucureşti şi cu Uniunea Polonezilor din România, în cadrul proiectului „Copiii Bucovinei”. Copiii cu probleme de sănătate, diagnosticaţi înainte de către medicii din Bucureşti, sunt trataţi apoi în Spitalul „Maria Sklodowska-Curie”. În timpul celor două prezenţe în Bucovina, medicii au consultat aprox. 400 de copii, iar de tratament au beneficiat, până acum, peste 40 de copii.
În timpul vizitei la Spitalul de Copii „Maria Skłodowska-Curie”, Maria Kaczyńska s-a întâlnit cu conducerea spitalului, a donat 6 pulsoximetre, a vizitat cei doi copii de origine poloneză din Bucovina aflaţi la tratament, sala de jocuri pentru copii din spital, secţia de terapie intensivă precum şi modernul laborator endoscopic. De asemenea, a dăruit copiilor jucării de pluş.
Seara, Preşedintele Poloniei şi soţia sa s-au întâlnit cu reprezentanţii comunităţilor poloneze din România. Preşedintele a fost întâmpinat de către Ambasadorul R.P. în România Jacek Paliszewski şi Consulul R.P.în România Anna Zalewska precum şi de către Preşedintele Uniunii Polonezilor din România Ghervazen Longher. În timpul întâlnirii, preşedintele Kaczyński, făcând urări de bine, s-a adresat celor prezenţi – Dorim să menţineţi tradiţia poloneză, limba polonă. Dar dorim şi să fiţi cetăţeni loiali ai acestei ţări. De altfel, suntem astăzi împreună şi în Uniune şi în NATO, între noi nu există niciun fel de contradicţii esenţiale, nu există niciun fel de contradicţii esenţiale între a fi un bun cetăţean al României şi, totodată, să te simţi polonez. Ne vom strădui – şi acesta este programul actualului guvern, al cărui membru, bineînţeles, nu sunt (preşedintele înseamnă o altă funcţie, dar fac parte din aceeaşi tabără politică), program care manifestă un mai mare interes decât până acum faţă de diaspora poloneză din întreaga lume, deci şi din România. Să sperăm că aceasta va reuşi într-o tot mai mare măsură, că vom obţine succese. Este foarte importantă colaborarea care să se bazeze pe educaţie, educaţie şi în ţara noastră (…). Cred că limba română este prea puţin cunoscută în Polonia, tot aşa prea puţini români vorbesc polona şi această stare de lucruri trebuie schimbată.
După alocuţiunea Ambasadorului R.P. în România Jacek Paliszewski, Preşedintele Uniunii Polonezilor din România Ghervazen Longher a subliniat că de generaţii polonezii, care locuiesc în România, sunt purtătorii bogăţiei a două culturi, cultivă spiritul lor polonez departe de patrie, simţind neîncetat grija ei. A mulţumit pentru implicarea şi grija guvernului datorită căruia Uniunea Polonezilor din România poate cultiva valorile inoculate de părinţi şi transmise tinerei generaţii. Ca dar din partea polonezilor din România, a oferit copia icoanei Maicii Domnului din Bazilica Minor din Cacica.
La propunerea ministrului Afacerilor Externe, preşedintele Kaczyński a înmânat Crucea de Aur pentru Merit. Au fost distinşi Barbara Breabăn şi Cazimir Longher.
Barbara Breabăn este de mai mulţi ani membră a Conducerii Uniunii Polonezilor din România şi redactor al publicaţiei „Polonus”. Lucrează la Biblioteca Universitară din Constanţa, colaborează cu Radio Constanţa. În martie 1991 a înfiinţat Asociaţia Polonezilor din Constanţa, angajându-se în viaţa comunităţii poloneze, a persoanelor mai în vârstă mai ales. Organizează cursuri duminicale de limba polonă pentru copii. Ia parte activă la viaţa minorităţilor naţionale locale, prezentând tradiţiile poloneze şi obiceiurile precum şi activitatea Uniunii Polonezilor din România sau propria Asociaţie.
Cazimir Longher este din 1992 membru al Asociaţiei Polonezilor din Suceava, din 1998 vicepreşedinte al acesteia. Din 2002 îndeplineşte funcţia de vicepreşedinte al Uniunii Polonezilor din România. Din aprilie 2006 lucrează la Prefectura Judeţului Suceava ca şi consilier superior pt. problemele minorităţilor naţionale la serviciul Integrării Europene. Din anul 1993 este redactor tehnic al publicaţiei lunare „Polonus”. Angajat în proiectul educativ „Copiii Bucovinei”, răspunde de latura medicală a proiectului, colaborând cu medicii Misiunii Medicale Poloneze, cu Fundaţia „Medicii Speranţei” din Cracovia şi cu medicii spitalului „Maria Skłodowska-Curie” din Bucureşti.
Întâlnirea reprezentanţilor comunităţii poloneze s-a încheiat cu programul artistic pregătit de ansamblul „Mała Pojana” din Poiana Micului şi de copiii din Bucovina şi Bucureşti.