• Română
  • Polski

Vizita premierului Beata Szydło în România

0

Sâmbătă, 27 august 2016, premierul Republicii Polone, Beata Szydło a efectuat o vizită de o zi în România la invitația premierului României, Dacian Cioloș. În afara participării la discuții bilaterale cu premierul României, Beata Szydło a vizitat mănăstirea Voroneț, precum și împreună cu Dacian Cioloș i-a vizitat pe polonezii din Bucovina la Casa Polonă din Solonețu Nou.

În timpul întâlnirii la Gura Humorului, premierii Beata Szydło și Dacian Cioloș au discutat despre situația din Uniunea Europeană de după Brexit.

După conferința de presă comună, premierii ambelor țări au plecat la Voroneț, unde au vizitat mănăstirea construită în secolul al XV-lea. Delegația polonă și cea română au fost întâmpinate de maici și de președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur. Pe durata vizitării mănăstirii doamna premier a aflat istoria acestui loc.

Apoi, premierii Beata Szydło și Dacian Cioloș au plecat la întâlnirea cu polonezii din diaspora românească la Solonețu Nou. La biserica „Coborârea Duhului Sfânt” din Solonețu Nou au fost întâmpinați de către pr. paroh Stanislav Cucharec. După ce au vizitat biserica, oaspeții s-au îndreptat spre Casa Polonă, unde într-un număr mare s-au adunat polonezii din diaspora. În drum spre Casa Polonă din localitate, deputatul minorității polone în Parlamentul României, Ghervazen Longher, le-a povestit delegațiilor polone și române istoria localității în care se află. La intrarea în Casa Polonă, oaspeții au fost întâmpinați conform vechiului obicei polonez cu pâine și sare. Câteva clipe mai târziu premierul polonez și cel român au semnat în Cartea de Onoare.

În timpul discursului său adresat polonezilor din diaspora, Beata Szydło a atras atenția asupra faptului că a avut ocazia acum câțiva ani să călătorească în Bucovina. „Sunt neobișnuit de emoționată că aici în Bucovina se află o bucată din Polonia și, de asemenea, doresc să-i mulțumesc domnului premier pentru îngrijirea acestei bucăți a Poloniei, pentru faptul că copiii pot să învețe limba polonă, este cultivată tradiția poloneză, cultura și datorită acestui fapt polonezii și românii pot să formeze o familie mare și fericită. A fost pentru mine cert că atunci când voi veni în România voi veni la dumneavoastră, la cei care din generație în generație, din moși-strămoși locuiți aici, lucrați aici, aici este casa dumneavoastră, iar în inimile voastre este Polonia” – a spus doamna premier. De asemenea, și-a exprimat admirația pentru polonezii ce trăiesc în România. În același timp, a asigurat că politica sprijinirii polonezilor din diaspora în lume este foarte importantă. A promis ajutor și sprijin pentru polonezii care trăiesc în România.

Apoi, premierul român a remarcat faptul că „prezența diasporei poloneze în România în ultimele două secole, generație de generație, face ca atât eu în calitate de premier al României, cât și premierul Poloniei ne simțim aici ca acasă”. Dacian Cioloș a subliniat că colaborarea dintre Polonia și România din ultimii ani este foarte bună.

După discursuri, pe scenă au apărut ansamblurile populare ale diasporei poloneze „Sołonczanka” din Solonețu Nou și „Mała Pojana” din Poiana Micului. Ansamblurile au prezentat dansuri poloneze și dansuri ale muntenilor polonezi și au interpretat cântecul „Marsz Polonii”. Apoi premierii ambelor țări au avut o întâlnire cu diaspora poloneză, care s-a desfășurat într-o atmosferă prietenească.

Text și foto Dominik Kaszowski

Trad. Ilona Biseada

Share.