• Română
  • Polski

Zilele Culturii Polone ediția a 13-a

0

Pentru a 13-a oară, Uniunea Polonezilor din România organizează, în zilele de 8-10 septembrie, Zilele Culturii Polone. În cadrul acestora se va desfăşura simpozionul ştiinţific devenit tradiţional cu participarea unor oaspeţi din Polonia şi România – istorici, lingvişti, filologi – cunoscători ai tematicii polono-române pe care îi leagă preocupări ştiinţifice şi pasiuni comune. Simpozionul de anul acesta, cu titlul „Lumea relaţiilor polono-române”, va începe în ziua de 8 septembrie, la ora 9,30, în primitorul Muzeu de Ştiinţele Naturii şi va dura două zile. El se va încheia în seara zilei de 9 septembrie, cu concluzii şi lansarea de cărţi dedicate relaţiilor polono-române.

 

Trebunie Tutki sunt o familie de munteni cunoscută nu doar de iubitorii muzicii munteneşti din întreaga Polonie. În septembrie 2006, au apărut şi în faţa publicului sucevean la concertul din cadrul Zilelor Culturii Polone. De data aceasta, Uniunea Polonezilor din România, cu sprijinul Institutului Polonez din Bucureşti, l-a invitat pe Jan Trebunia Tutka – cel mai tânăr membru al ansamblului – cu recentul său proiect intitulat „Munţii în inimă”. Muzica și versurile pieselor de pe acest album au fost compuse de Mirosław Kowalik – basistul unei trupe foarte cunoscute în Polonia, numită „Raz, dwa, trzy” și în interpretarea lui Jan Trebunia Tutka sună minunat.

Despre proiectul „Munții în inima” s-a scris: „Jan ar putea cu vocea lui să provoace o avalanşă, dar cântând aici dă forţă gândurilor simple şi înţelepte cuprinse în textele lui: cum să urci în viaţă fără să cazi, pe cine să alegi ca tovarăş de drum şi ale cui sfaturi trebuie să le asculţi mergând prin viaţă…”.

„Munţii în inimă” reprezintă o sumă de pasiuni a numeroase persoane: a autorului muzicii şi textelor Mirosław Kowalik, a solistului  şi violonistului Jan Trebunia Tutka, a muzicanţilor din ansamblul „Jazgot”, ale solistelor Anna Wyrostek-Trebunia şi Lidia Pospieszalska, a percuţionistului mexican Thomas Celis Sanchez, a trompetistului Eugeniu Didica originar din Moldova, a aranjorului Marcin Pospieszalski şi sunetistului Wojciech Przybylski. Toate aceste nume sunt bine cunoscute pe scena muzicală poloneză. Rezultatul colaborării lor este un material excelent inspirat de muzica Carpaţilor care aici, în Bucovina, va răsuna ca la ea acasă – ca peste tot unde oamenii poartă munţii în inimă.

La concerte intrarea este liberă. Vă invităm vineri 9 septembrie, la ora 20,30, la Casa Polonă din Suceava şi sâmbătă 10 septembrie, ora 13,30 la Soloneţu Nou unde ansamblul va da strălucire Sărbătorii Roadelor (Dożynki) – prezentare a roadelor, obiceiurilor şi bucătăriei polonezilor din România precum şi a vecinilor lor de alte naţionalităţi. De asemena, ansamblurile „Sołonczanka” din Solonețu Nou și „Mała Pojana” din Poiana Micului își vor sărbătorii jubileul. Festivităţile, picnicul şi concertele vor fi precedate de liturghia de la ora 11,00 din biserica din Soloneţu Nou.

 

Link-uri cu Jan Trebunia Tutka „Góry w sercu”

http://www.youtube.com/watch?v=wcO-YZyK86M

http://www.youtube.com/watch?v=IEyb3ZPJbi8

http://www.youtube.com/watch?v=01sjbX6C6aw

http://www.youtube.com/watch?v=ygheBxW4xRA

Share.