• Română
  • Polski

Despre Zilele Culturii Polone

0

Zilele Culturii Polone
„Mai aproape unii de alții”

În septembrie 1999, la 60 de ani de la izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial și de la refugiul polonez în România, Uniunea Polonezilor din România a organizat un ciclu de manifestări cu o sesiune popular-științifică intitulată „Al doilea război mondial pe fundalul relațiilor polono-române”, o expoziție de fotografii și spectacolul Ansamblului de Cântece și Dansuri „Krakus” al Academiei de Minerit și Siderurgie din Cracovia. Grupul unor străluciți oameni de știință polonezi și români a fost convins să participe de consulul de atunci al R.P. la București – Kazimierz Jurczak. Mulți ani a slujit manifestării cu sfatul, sprijinul și ajutorul său. Urmând sfatul lui, Uniunea Polonezilor a editat apoi prima culegere cuprinzând materialele sesiunii.

Anul următor, această primă încercare s-a transformat în manifestarea numită Zilele Culturii Polone. De atunci scopul lor a fost promovarea istoriei polone, a culturii și imaginii Poloniei contemporane în rândul vecinilor români, precum și acțiuni care să vină în sprijinul cunoașterii reciproce polono-române. Cu acest prilej, Uniunea Polonezilor din România a prezentat și imaginea și realizările comunității polone din România. De la cea de-a patra ediție, Zilele Culturii Polone stau sub deviza „Mai aproape unii de alții” care subliniază acest aspect deosebit de important.

Inițial, simpozionul a abordat doar probleme istorice, cu timpul, grupului referenților li s-au alăturat remarcabili lingviști polonezi și români, traducători, precum și etnografi, geografi, istorici ai artei. Deci, simpozionul a fost lărgit cu secția filologică sau secția culturii și literaturii, etnografică, iar ceva mai târziu și cu cea bucovineană, precum și cu lansarea de cărți legate de tematica polono-română. Până în prezent, Uniunea Polonezilor din România a publicat 23 de volume cu materiale prezentate în cadrul simpozionului.

De peste 20 ani Zilele Culturii Polone sunt o manifestare care unește simpozionul pe tema relațiilor polono-române de-a lungul veacurilor înțelese în sens larg, precum și manifestări culturale. Din anul 2006, un element permanent al Zilelor Culturii Polone este Sărbătoarea Roadelor în Solonețu Nou în timpul căreia se prezintă toate comunitățile poloneze din România, precum și vecinii români și alte minorități și deseori orașe, comune sau regiuni din Polonia.

În acest an Zilele Culturii Polone au loc pentru a 24-a oară în zilele 24-26 august. Simpozionul intitulat „Trecutul și prezentul relațiilor polono-române istorice și culturale”, după un an de pauză și doi ani în care a avut loc online, se va desfășura în formulă fizică în sălile de conferințe ale hotelului Best Western Bucovina din Gura Humorului. În cadrul Zilelor Culturii Polone din acest an organizatorii au pregătit, de asemenea, și alte evenimente: inaugurarea nou construitei Case Polone din Moara, o expoziție „Arhitectura Independenței în Europa Centrală” și tradiționala zi de 26 august petrecută la Solonețu Nou în cadrul Sărbătorii Roadelor cu expoziția de roade și specialități culinare, picnic și spectacolul folcloric cu participarea oaspeților din Polonia: Fanfara Detașamentului de Pompieri Voluntari și formația de muzică populară „Gacoki” din Gać, precum și formația de muzică populară „Roztoka” din Międzybrodzie Żywieckie – muntenii din regiunea Żywiec în Munții Beskizi.

Zilele Culturii Polone este cel mai mare eveniment anual al Uniunii Polonezilor din România și una din cele mai importante realizări.

Share.