• Română
  • Polski

Zilele Culturii Polone „Mai aproape unii de alții” 29-31.08.2019

0

Zilele Culturii Polone „Mai aproape unii de alții” 29-31.08.2019

De peste 20 ani Zilele Culturii Polone sunt o manifestare care unește simpozionul pe tema relațiilor polono-române de-a lungul veacurilor înțelese în sens larg, precum și manifestări culturale. Din anul 2006 un element permanent al Zilelor Culturii Polone este Sărbătoarea Roadelor în Solonețu Nou în timpul căreia se prezintă toate comunitățile poloneze din România, precum și vecinii români și alte minorități.

Ediția a 21-a a Zilelor Culturii Polone de anul acesta începe în ziua de 29 august, la ora 9:00, la Muzeul de Istorie din Suceava cu deschiderea oficială și vernisajul expoziției „Luptă și suferință. Polonezii în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial”.

Pe 1 septembrie 2019 se împlinesc 80 de ani de la izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial, în care Polonia a devenit prima victimă, opunând în același timp o rezistență eroică ocupației germane și sovietice. Expoziția „Luptă și suferință. Polonezii în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial” pregătită de Muzeul celui de-Al Doilea Război Mondial din Gdańsk în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polone povestește despre cel mai tragic război din istoria omenirii în care și-au pierdut viața în jur de 6 milioane de polonezi și câteva zeci de milioane de oameni din multe alte regiuni ale lumii. Dorind să ne amintească evenimentele de acum 80 de ani a căror consecințe sunt adesea resimțite până astăzi, Institutul Polonez din București a pregătit o versiune a expoziției în limba română îmbogățită cu informații referitoare la istoria comună a celor două țări din timpul războiului. Expoziția va fi prezentată la Muzeul Bucovinei până pe 9 septembrie.

Va începe apoi în sălile de conferință ale Muzeului de Istorie simpozionul științific internațional intitulat de această dată „Despre relațiile polono-române de-a lungul timpului în anul centenarului stabilirii relațiilor diplomatice polono-române” cu participarea istoricilor, lingviștilor, etnografilor, istoricilor culturii din Polonia, România și Ucraina. Pe 30 august, la ora 16:00 vor avea loc concluziile simpozionului și lansarea celor mai noi cărți dedicate tematicii polono-române editate în ultimul timp în Polonia și România.

Tot în aceeași zi vă invităm împreună cu Institutul Polonez din București la Muzeul de Istorie la ora 18:30 la proiecția filmului polonez „Războiului Rece”. În timpul Războiului Rece, undeva între Polonia stalinistă, ruinată după cel de-Al Doilea Război Mondial, și Parisul boem al anilor ’50, Wiktor – un muzician înnebunit după libertate și Zula – o tânără cântăreață trăiesc o iubire imposibilă, într-o perioadă istorică imposibilă.

Îi desparte totul: trecutul lor, temperamentul, caracterul, ideile lor politice, imperfecțiunile fiecăruia și inevitabilele lovituri ale sorții. Cu toate acestea, sunt în mod fatal condamnați să fie împreună. Pe de o parte, uneori nu se înțeleg, iar pe de altă parte – nu pot trăi unul fără celălalt. „Războiului Rece” este o poveste de dragoste imposibilă și totuși neobișnuit de puternică, între Polonia, Berlin, Iugoslavia și Paris, de o parte și de alta a Cortinei de Fier.

„Războiul rece” este opera regizorului Paweł Pawlikowski – laureat al Premiului Oscar pentru filmul „Ida” în anul 2015. „Războiul rece” a obținut Globul de Aur pentru regie la cea de a 71-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Cannes. De asemenea, a obținut Premiul Academiei Europene de Film la categoria cel mai bun film de lung metraj. Ca prim film polonez a obținut în anul 2019 trei nominalizări la Oscar (cel mai bun film străin, cel mai bun regizor și cea mai bună imagine).

Ziua de 31 august va fi dedicată în întregime Sărbătorii Roadelor în Solonețu Nou care va începe cu Sfânta Liturghie de la ora 11:00 după care vor urma: expoziția de roade și specialități culinare, picnic și spectacolul folcloric cu participarea ansamblului „Sołonczanka” din Solonețu Nou, precum și a musafirilor, Ansamblul Regional de Dansuri „Pogórzanie” din Gorlice – Polonia care va prezenta un program de dansuri din regiunea Pogórze, precum și dansuri cracoviene. Ansamblul „Pogórzanie” a fost înființat în anul 1965 la Gorlice.

Unul dintre fondatorii ansamblului a fost Henryk Kuś – coregraf, folclorist, amator de cultură populară. În timpul activității de mulți ani a susținut cu ansamblul spectacole tradiționale originale bazate pe materiale folclorice din sec. al XIX-lea și cercetări de teren. Ansamblul a realizat atunci spectacole ce prezentau obiceuri de nuntă, sărbătoarea roadelor, colindatul și altele. Cu timp a inclus în repertoriul său dansuri din alte regiuni ale Poloniei: Silezia, Teschen, Żywiec și ținutul Lubuskie. Din 1982 ansamblul activează îm cadrul Centrului Cultural din Gorlice.

Programul ansamblului se bazează pe folclorul tradițional din regiunea Pogórze. Ansamblul are în repertoriul său și dansuri naționale, precum și dansuri din regiunile etnografice: Rzeszów și Cracovia. De la momentul înființării până astăzi, ansamblul „Pogórzanie” a concertat în multe locuri din Polonia, precum și în străinătate: în Ungaria, Slovacia, Ucraina, Bulgaria, Rusia, Danemarca și Franța. A obținut numeroase premii de prestigiu și mențiuni. Coregraful și directorul ansamblului este Grzegorz Halko.

Vă invităm la Sărbătoarea Roadelor să vă întâlniți cu Polonia și diaspora poloneză din România, dar și cu folclorul, muzica și bucătăria poloneză.

În timpul Zilelor Culturii Polone vom găzdui reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe al R.P., Ambasadei R.P. la București și ai Institutului Polonez din București, Departamentului pentru Relații Interetnice de pe lângă Guvernul României, pe militarii schimbului al V-lea al Contingentului Militar Polonez din Craiova, pe reprezentanții Voievodatului Podkarpacie înfrățit cu județul Suceava, precum și reprezentanți ai frumosului oraș polonez Zakopane și ai comunei Świerklany înfrățită cu comuna Cacica.

VEZI PROGRAM


Share.