• Română
  • Polski

ZILELE CULTURII POLONE „Mai aproape unii de alții” 7-9.09.2017

De 19 ani Zilele Culturii Polone sunt o manifestare care unește simpozionul pe tema relațiilor polono-române de-a lungul veacurilor înțelese în sens larg, precum și manifestări culturale. Din anul 2006 un element permanent al Zilelor Culturii Polone este Sărbătoarea Roadelor în Solonețu Nou în timpul căreia se prezintă toate comunitățile poloneze din România, precum și vecinii români și alte minorități.

Ediția a 19-a a Zilelor Culturii Polone de anul acesta începe în ziua de 7 septembrie, la ora 10:00, la Muzeul de Istorie din Suceava cu vernisajul expoziției intitulate „Józef Piłsudski – om de stat al Poloniei și Europei”, cu prilejul a 150 de ani de la nașterea lui Mareșalul Józef Piłsudski, fiind un rezultat al colaborării dintre Muzeul Bucovinei din Suceava și Institutul Polonez din București. După deschiderea oficială va începe simpozionul internațional, care va ține două zile, intitulat „Legături istorice și culturale polono-române” și se va desfășura în zilele de 7-8 septembrie în sălile de conferință ale Muzeului de Istorie. Pe 8 septembrie, după-amiază, vor avea loc concluziile simpozionului și lansarea celor mai noi cărți dedicate tematicii polono-române editate în Polonia și România.

Ziua de 9 septembrie va fi dedicată în întregime Sărbătorii Roadelor în Solonețu Nou care va începe cu Sfânta Liturghie de la ora 11:00 după care vor urma: expoziția de roade și specialități culinare, picnic și spectacolul folcloric cu participarea ansamblurilor „Mała Pojana” din Poiana Micului și „Sołonczanka” din Solonețu Nou, precum și a musafirilor, a Ansamblului Folcloric de Cântece și Dansuri „Złoty Potok” din Jelna, în regiunea Podkarpacie.

În timpul Zilelor Culturii Polone, vom găzdui reprezentanții al Senatului Poloniei, Ambasadei R.P. la București și ai Institutului Polonez din București, pe reprezentanții Voievodatului Podkarpackie înfrățit cu județul Suceava precum și în timpul Sărbătorii Roadelor la Solonețu Nou pe cardinalul Kazimierz Nycz – mitropolitul Vașoviei.

 

VEZI PROGRAM