• Română
  • Polski

ZILELE CULTURII POLONE

0

Pentru a unsprezecea oară, Uniunea Polonezilor din România organizează, la Suceava, Zilele Culturii Polone sub deviza „Mai aproape unii de alţii”, în cadrul cărora se va desfăşura simpozionul ştiinţific internaţional dedicat relaţiilor polono-române de ieri şi de azi în toate manifestările lor.

Prima ediţie s-a desfăşurat în septembrie 1999, când Uniunea Polonezilor din România a organizat, la Suceava, o întâlnire a istoricilor din Polonia şi România cu prilejul împlinirii a 60 de ani de la izbucnirea celui de al II-lea război mondial şi de la refugierea polonezilor în România.
Simpozionele ştiinţifice desfăşurate în cadrul Zilelor Culturii Polone de fiecare dată reunesc aprox. 50 de participanţi – cunoscători şi pasionaţi de tematică din Polonia, România, Ucraina şi Republica Moldova: istorici, lingvişti, cercetători ai literaturii, traducători, istorici de artă, sociologi, etnografi. Simpozionul este un excelent prilej de întâlnire a cercurilor ştiinţifice pe care îi leagă interesele comune şi pasiunile, dar şi un prilej de a cunoaşte comunitatea poloneză din  pitoreasca Bucovină al cărei caracter multietnic favorizează, în mod firesc, apropierea şi deschiderea către alţii.
Polonezii, care trăiesc în România şi cultivă spiritul polonez, vor să fie, în felul acesta, o punte în cunoaşterea reciprocă şi în înţelegerea legăturilor dintre istoria şi cultura polonezilor şi românilor.
Simpozionul de anul acesta cu titlul „Relaţiile polono-române în istorie şi cultură” se va desfăşura în zilele de 3-5 septembrie 2009, pe două secţiuni:
•     În lumea istoriei,
•     În lumea culturii și În lumea problematicii minorităţilor naţionale.
În mod deosebit, organizatorii simpozionului ar vrea, în acest an, să evidenţieze evenimentele din septembrie 1939, la împlinirea a 70 de ani de la refugierea polonezilor în România, dedicând un loc aparte acestei teme în cadrul secţiunii de istorie.
Tot in cadrul Zilelor Culturii Polone, vor fi lansate doua carti: culegerea de referate Polonia si Romania – de la vecinatatea istorică la parteneriatul european, si lucrarea lui Radu Ciuceanu si Ion Constantin – Masacrele de la Katyn – editată de Institutul National pentru Studiul Totalitarismului, Bucuresti, 2008.

Manifestările din cadrul Zilelor Culturii Polone se vor desfăşura după următorul program:

3.09.2009 – ora 9.00 – deschiderea oficială  – în sala de conferinţe a Muzeului de Ştiinţele Naturii, urmată de prezentarea referatelor pe cele trei secţiuni menţionate mai sus.
4.09.2009  – ora 8.00 – plecarea la Bicaz, locul în care a fost internat preşedintele Poloniei I. Mościcki în septembrie 1939.

5.09.2009 Sărbătoarea Roadelor la Soloneţu Nou
– ora 11.00  – Sf. Liturghie concelebrată în biserica din localitate
– ora 13,00  – spectacol folcloric

Share.