• Română
  • Polski

Zilele Culturii Poloneze – editia a XV-a

0
0% Awesome

În zilele de 5-7 septembrie 2013, Uniunea Polonezilor din România a organizat a XV ediție a Zilelor Culturii Polone, a căror început a fost inițiat în septembrie 1999 la împlinirea a 60 de ani de la izbucnirea celui de-al doilea război mondial și de la refugiul polonezilor în România ( înalte oficialități, militari și civili aproximați la 100.000).

De la an la an, Zilele Culturii Polone au căpătat amploare, ele cuprinzând un simpozion științific pe tema relațiilor româno-polone desfășurat sub deviza „Mai aproape unii de alții” care ilustrează scopul acestor manifestări – apropierea celor două popoare polon și român legate printr-o istorie comună iar uneori asemănătoare.

De câțiva ani simpozionul este completat cu Sărbătoarea Roadelor -manifestare tradițională de mulțumire pentru roadele obținute printr-o muncă nu ușoară.

Deschiderea Zilelor Culturii Polone a avut loc la Muzeul de Istorie în prezența oamenilor de știință și profesorilor din Polonia, Moldova și România. Ne-au onorat cu prezența: delegația voievodatului Podkarpacie cu Tadeusz Pióro – voievodat înfrățit cu Județul Suceava, delegația voievodatului Małopolska, Președintele Consiliului Județean Suceava Cătălin Nechifor, Prefectul Județului Suceava Florin Sinescu și primarul Municipiului Suceava Ion Lungu.

După deschiderea oficială a avut loc vernisarea expoziției „Patru orașe: Chișinău-Liov-București-Cracovia” – expoziție de fotografii care ilustrează viața și refugiul în România al lui Tadeusz Gaydamowicz, care a fost prezent la manifestările noastre.

Manifestarea a continuat cu simpozionul „Bogăția multiseculară a legăturilor istorice și culturale polono-române” desfășurat pe trei secțiuni: istorie, filologie și cultură, problematica minorităților naționale.

În după amiaza zilei de 6 septembrie a avut loc lansarea de cărți în prezența ministrului pentru problemele combatanților și persoanelor represionate – Jan Stanisław Ciechanowski, care a prezentat volumul „Iar pământul vostru a devenit casa noastră” (refugiații polonezi în România în anii 1939 – 1945), volum editat de Centrul Karta din Varșovia. Cu acest prilej au fost inmânate 12 medalii PRO PATRIA. Din partea autorităților locale a fost prezent dl. Primar Ion Lungu.

Ziua de 6 septembrie s-a încheiat cu spectacolul ansamblului „Resovia Saltans” și al ansamblului „Ciprian Porumbescu” din Suceava.

De mai mulți ani, ultima zi a manifestărilor din cadrul Zilelor Culturii Polone s-a desfășurat în localitatea Solonețu Nou – majoritar poloneză. Aici a avut loc Sărbătoarea Roadelor, care a început cu o Sfântă Liturghie oficiată de episcopul auxiliar al Diecezei de Iași – Aurel Percă, iar concelebranți au fost 18 preoți.După SfântaLiturghie,participanții s-au îndreptat către noua Casa Polonă unde a avut loc partea oficială la care a fost prezent și ambasadorul R.P. Marek Szczygieł. A urmat programul artistic prezentat de ansamblurile artistice din Polonia și România. Fiecare comunitate poloneză a expus produse culinare tradiționale având standul său propriu. Ca în fiecare an Voievodatul Podkarpacie a avut și el standul său.

Considerăm că cea de-a XV ediție jubiliară a Zilelor Culturii Polone a promovat România, Bucovina și comunitatea poloneză de aici pentru o mai bună cunoaștere a celor două popoare polon și român.

Vă mulțumesc!

Share.