Zilele Bunicii și a Bunicului sunt sărbători familiale speciale sărbătorite în Polonia în luna ianuarie la o zi una după alta. Ziua bunicii este sărbătorită pe 21 ianuarie nu doar în Polonia, dar și în Bulgaria de exemplu. În Polonia, ideea acestei sărbători a apărut în anii ’60 ai sec. XX. Puțin mai târziu a apărut tradiția sărbătorii Zilei Bunicului, doar că a doua zi, pe 22 ianuarie.
Ziua Bunicii și a Bunicului se sărbătorește în mai multe țări. Americanii de exemplu au această sărbătoare care poartă denumirea de Ziua Națională a Bunicilor fiind sărbătorită în luna septembrie. Indiferent de țară și de dată, sunt zile din an când bunicii sunt cei mai importanți. Nepoții le fac urări și daruri mulțumindu-le în acest fel pentru dragostea lor necondiționată și pentru răbdarea nemărginită. În Polonia este foarte populară înmânarea de felicitări bunicuțelor și bunicilor făcute manual chiar de nepoți.
Și copiii polonezi din România își aduc aminte ca zilele de 21 și 22 ianuarie să fie deosebite pentru bunicii lor. În Pleșa, Poiana Micului și Solonețu Nou de exemplu, nu pentru prima dată, duminică pe 20 ianuarie, copiii i-au onorat pe toți bunicii imediat după Sf. Liturghie – le-au cântat cântece și le-au făcut urări. La Pleșa mons. Ionuț Paul Strejac împreună cu parohul pr. Andrei Stașcovian au dăruit tuturor bunicuțelor flori, iar copiii le-au dăruit felicitări făcute chiar de ei. Felicitări și flori au fost dăruite și în Solonețu Nou și Poiana Micului.
Mulți nepoți și bunici s-au prezentat foarte festiv, fiind îmbrăcați în costume tradiționale. Pentru multe familii această zi a fost o ocazie bună pentru a sărbători împreună, acasă, printre cei dragi. La Solonețu Nou au fost prezenți deputatul Victoria Longher și președintele Uniunii Polonezilor din România Ghervazen Longher, care i-au felicitat pe bunici.
Trad. Iuliana Agneșca Dascălu