• Română
  • Polski

Ziua diasporei poloneze și ziua constituției din 3 mai Sărbătorite la Poiana Micului

0

În data de 16 mai 2015 Uniunea Polonezilor din România a organizat la Poiana Micului sărbătorirea Zilei Diasporei Poloneze, a Zilei Drapelului Republicii Polonia și a Zilei Constituției din 3 Mai. În cadrul aceleiași manifestări s-au  sărbătorit 25 de ani de existență a ansamblului folcloric „Mała Pojana”.

Începutul lunii mai, pentru polonezi este ocazie de bucurie și de odihnă. Luna începe cu Ziua Drapelului Republicii Polone și Ziua Diasporei Poloneze și a Polonezilor din Străinătate – sărbătorite pe 2 mai, iar pe 3 Mai polonezii sărbătoresc Ziua Constituției.

Ziua de 2 mai este una cu o însemnătate mai aparte pentru polonezi deoarece aceștia sărbătoresc Ziua Drapelului Republicii Polone – o sărbătoare nouă, introdusă din anul 2004.  De asemenea, pe 2 mai se sărbătorește Ziua Diasporei Poloneze și a Polonezilor din Străinătate. Și aceasta este o sărbătoare nouă, celebrată din anul 2002, fiind o dovadă                       a recunoașterii moștenirii multiseculare și a contribuției Diasporei Poloneze la obținerea independenței de către Polonia, devotamentul și legătura cu spiritul polonez precum și ajutorul acordat țării în cele mai grele momente. Sărbătoarea Constituției din 3 Mai 1791 este sărbătoarea care amintește de ziua când    a fost votată prima constituție în Europa modernă.

Cu prilejul sărbătoririi acestor zile atât de importante pentru polonezi, la Poiana Micului s-a sărbătorit și cea de 25-a aniversare a ansamblului din localitate „Mała Pojana”. La eveniment au luat parte reprezentantul Ambasadei Republicii Polonia la București, doamna consul Beata Gołębiewska, episcopul de Iași – PS Petru Gherghel și preoții decanatului de Bucovina, prefectul județului Suceava – Constantin Harasim, primarul comunei Mănăstirea Humorului – Constantin Moldovan, președintele Uniunii Polonezilor din România – Ghervazen Longher precum și reprezentanți ai comunităților poloneze din România.

Evenimentul a început cu întâmpinarea invitaților de către membrii ansamblului „Mala Pojana” care a avut loc în curtea bisericii Sf. Ioan Paul al II-lea, din Poiana Micului, moment în care episcopul de Iași – PS Petru Gherghel a salutat pe cei prezenţi transmiţându-le următorul mesaj: „Astăzi este o mare sărbătoare. Aduc salutul nostru de la Iaşi, salutul tuturor credincioșilor noștri care privesc cu bucurie spre Bucovina, spre comunitatea de aici, spre sanctuarul din Cacica. Formăm acum împreună o familie lărgită. O să ne rugăm și o să avem în memoria noastră pe toți locuitorii Poloniei.”. Sfânta Liturghie a fost celebrată de E.S. Petru Gherghel – episcopul diecezei de Iași asistat de preoții decanatului de Bucovina cu Mons. Ionuț Paul Strejac – reprezentantul Vaticanului. La începutul Sfintei Liturghii, preotul paroh din Poiana Micului, Gabriel Bucur, a amintit că luni, 18 mai, se împlinesc 95 de ani de la nașterea Sf. Ioan Paul al II-lea, invitându-i pe credincioși să privească spre patriotismul fostului Papă. „Astăzi celebrăm Ziua Drapelului Poloniei, Ziua Constituției și Ziua Diasporei, dar vă invit să celebrăm imitându-l pe Sf. Ioan Paul al II-lea, cerându-i harul de a fi credincioși, de a fi credincioși lui Dumnezeu şi de a fi cu adevărat iubitori de patrie”, a spus părintele Gabriel Bucur.

După terminarea Sfintei Liturghii toți cei prezenți au continuat sărbătoarea la Dom Polski din localitate, unde ansamblul „Mała Pojana” a prezentat un frumos moment artistic cu cântece și dansuri poloneze transmise din generație în generație. Membrii mai tineri ai ansamblului au pregătit poezii dedicate Zilei Drapelului Republicii Polone și Zilei Constituției din 3 Mai și au explicat semnificațiile celor două zile făcând o prezentare bilingvă a acestor sărbători, sub îndrumarea doamnei profesor Anelia Voloșciuc. Au urmat cântece și dansuri tradiționale poloneze, iar la final membrii ansamblului au interpretat un cântec care descrie în câteva strofe istoria localității. Ansamblul „Mała Pojana” a fost felicitat de președintele Uniunii Polonezilor din România care a ținut un scurt discurs în care a mulțumit episcopului PS Petru Gherghel și preoților decanatului de Bucovina, doamnei consul Beata Gołębiewska, domnului prefect al județului Suceava Constantin Harasim, domnului primar al comunei Mânăstirea Humorului  Constantin Moldovan precum și tuturor celor prezenți: „Excelența Voastră, Preasfințite Episcop Petru Gherghel, doamnă consul, domnule prefect, domnule primar,  preacucernici părinți, stimați oaspeți, dragi polonezi, ne aflăm astăzi la Poiana Micului să sărbătorim această zi frumoasă, pe care au prezentat-o copiii și vreau să vă spun un gând pe care Papa Ioan Paul al II-lea l-a rostit în 1990 în piața Sfântului Petru din Vatican. A vorbit pentru prima oară pentru polonezii din toată lumea spunând următoarele cuvinte: „Polonia are nevoie, de voi, de noi și noi avem nevoie de Polonia” el  a spus aceste cuvinte deoarece și el simțea că face parte din diaspora polonă, deoarece el cetățean polonez a devenit Papă la Vatican. După acest apel al Sfântului Părinte Papa Ioan Paul al II-lea, polonezii din toată lumea s-au mobilizat și au creat Consiliul Mondial al Polonezilor din Diaspora. De atunci ne întâlnim în fiecare an în Polonia pe 2-3 mai și pe 11 noiembrie dar cel mai important este că pe 2 mai este Ziua Diasporei Poloneze și atunci autoritățile poloneze ne invită să luam parte la manifestări. Anul acesta am fost invitat în Polonia chiar de președintele acesteia, am primit steagul Poloniei pentru noua Casă Polonă de la Solonețu Nou. Azi, doresc să îi mulțumesc doamnei Agnieszka Polacec pentru toată munca și truda pe care a depus-o în decursul a câțiva ani. Doamna Agneieszka care este în prezent conducătorul ansamblului ne reprezintă cu mândrie peste hotare în Polonia, Slovacia, Republica Moldova, Ucraina dar și în țară, lucru care ne aduce o mare bucurie sufletească. Primul coordonator al ansamblului a fost actualul președinte a Asociației Dom Polski din Poiana Micului, domnul Iosif Irișec, urmat de domnul Michal Cucharec.

De asemenea, președintele Uniunii Polonezilor din România a dorit ca efortul celor trei conducători să fie răsplătit oferindu-le pe rând câte o diplomă și o plachetă aniversară. Agnieszka Polacec a menționat următoarele: „Ansamblul „Mała Pojana” are în componență 60 de membri grupați pe patru categorii de vârstă copii, tineri, adulți și bătrâni. Programul ansamblului constă în prezentarea tradiției poloneze locale prin cântece și dansuri. A participat la numeroase festivaluri atât în țară cât și în străinătate. Pentru prima dată ansamblul „Pojana” a evoluat la Viena în anul 1908 la sărbătorirea jubileului împăratului. Așadar ansamblul nostru este unul cu rădăcini foarte adânci și cu o tradiție foarte veche pe care noi ne străduim să o menținem.” – a precizat doamna Agnieszka Polacec. De asemenea, plăcuță aniversară a fost oferită doamnei profesoare de limba polonă, Aniela Voloșciuc pentru cei peste patruzeci de ani de predare a limbii polone la școala din localitate.

În continuare președintele Uniunii Polonezilor Ghervazen Longher a prezentat-o celor prezenți pe doamna consul Beata Gołębiewska, care a fost prima dată în Bucovina transmițându-i doamnei consul mesajul „Cine vine o dată în Bucovina cu siguranță se va reîntoarce.” Doamna consul i-a salutat pe cei prezenți și s-a declarat emoționată de tot ceea ce s-a întâmplat. Ea a precizat faptul că membrii ansamblului îi amintesc de perioada copilăriei când și ea era membru al unui ansamblu folcloric. Le-a urat celor mai tineri membri ai ansamblului să aibă tăria de a continua să facă parte din acest ansamblu în ciuda tuturor tentațiilor din ziua de astăzi. Respectând tradiția poloneză care spune că atunci când mergi prima dată la cineva să nu mergi cu mâinile goale, doamna consul a oferit ansamblului o orgă.

Prefectul județului Suceava, domnul Constantin Harasim a luat cuvântul precizând că este o onoare să se afle în mijlocul comunității poloneze din Bucovina, care este                    o comunitate relativ mică numeric, dar talentată. De asemenea, primarul comunei Mânăstirea Humorului a felicitat comunitatea poloneză recitând o poezie compusă de el despre Bucovina.

Evenimentul s-a terminat cu o mare sărbătoare în cinstea ansamblului „Mała Pojana” din Poiana Micului.

Ansamblul urmașilor muntenilor din ținutul Czadca „Mała Pojana” activează din anul 1990. Programul acestuia prezintă tradițiile folclorice locale care datează din anul 1908. Ansamblul în forma actuală activează de 25 de ani și a fost înființat la inițiativa lui Iosif Irișec care atunci a condus grupul muzical-teatral din localitate. Prima reprezentație a ansamblului    a avut loc la Festivalul Folcloric Internațional „Întâlniri Bucovinene” din Polonia, în anul 1990. Au plecat atunci la Jastrowie 36 de persoane, mai ales tineri. Inițial ansamblul se numea „Pojana”, dar pentru a se deosebi de ansamblul existent deja în Piława Dolna format din repatriați din Poiana Micului, denumirea acestuia a fost schimbată în „Mała Pojana”.   În primii doi ani de activitate a ansamblului, conducător a fost Iosif Irișec, apoi până în 1995 Michał Kucharek, iar următorul  până în prezent este Agnieszka Polacec. În prezent, ansamblul numără peste 60 de persoane și este alcătuit din copii și tineri, iar partea vocală este asigurată de persoane mai vârstnice. Ansamblul „Mała Pojana” evoluează pe scene din România, dar și peste hotare. A participat la 25 de ediții ale Festivalului Internațional „Întâlniri Bucovinene” în Polonia, la edițiile din Câmpulung Moldovenesc și la cele din Slovacia. Ansamblul „Mała Pojana” participă și evoluează la aproape toate manifestările organizate de Uniunea Polonezilor din România și este întotdeauna prezent la sărbătorile bisericești și la evenimentele importante din Poiana Micului. De mulți ani „Mała Pojana” menține contactul cu ansamblul „Pojana” din Piława Dolna.

 

Iuliana Dascălu

 

11281687_847941445243343_2093517954_o 11273800_847941448576676_1123073593_o 11269713_847941415243346_1626129335_o 11269361_847941461910008_1870956904_o 11264923_847941458576675_2069084902_o 11249533_847941388576682_509526472_o 11242765_847941428576678_923813924_o 10876380_847941441910010_2124836452_o poza3 poza2 poza1 11303842_847941435243344_1965544274_o 11297556_847941431910011_1850233469_o

Share.