• Română
  • Polski

Ziua Independenţei Poloniei la Suceava

0

Pentru polonezi, oriunde ar trăi, ziua de 11 noiembrie este zi de sărbătoare. Este ziua în care, după 123 de ani, Polonia şi-a redobândit independenţa, revenind pe harta Europei.

La iniţiativa preşedintelui Uniunii Polonezilor din România – Ghervazen Longher, polonezii din Bucovina au sărbătorit Ziua Independenţei Poloniei. Evenimentul s-a desfăşurat la Shoping Center – Iulius Mall în ideea de a face cunoscută semnificaţia acestei zile concetăţenilor noştri. Manifestarea a fost alcătuită din două momente distincte. Deschiderea a fost făcută de preşedintele Ghervazen Longher, iar despre însemnătatea sărbătorii naţionale a Poloniei a vorbit Stanislava Iachimovschi care a legat-o de sărbătoarea naţională a României de la 1 decembrie, evidenţiind faptul că Polonia şi România au avut, nu o dată, o istorie şi un destin comun.

A urmat vernisarea expoziţiei alcătuite din reproduceri după picturile lui Tymon Niesołowski (1882-1965) pictor şi grafician aparţinând, printre altele, şi formalismului. Expoziţia a fost completată cu versuri ale poeţilor bucovineni ilustrate de pictorul şi graficianul sucevean Mihai Pânzaru – PIM care a făcut o prezentare a expoziţiei.

Al doilea moment l-a reprezentat programul artistic alcătuit din dansuri poloneze în interpretarea membrilor ansamblului folcloric „Sołonczanka” din Soloneţu Nou. Programul a fost deschis de elegantul dans Polonez care a smuls ropote de aplauze din partea spectatorilor, aceştia apreciind şi frumoasele costume. Au urmat o suită de dansuri munteneşti executate într-un ritm ameţitor. Programul s-a încheiat cu dansurile Krakowiak şi Kujawiak.

La sfârşit, fete în costume naţionale munteneşti au servit publicul cu „sernik” – prăjitură tradiţională poloneză cu brânză.
Manifestarea închinată Zilei Independenţei Poloniei şi-a atins scopul pentru care a fost gândită – acela de a apropia concetăţenilor noştri istoria Poloniei prietene.

 

Stanislava Iachimovschi

Share.