Duminică, 15 noiembrie 2015, Uniunea Polonezilor din România sărbătorește la Solonețu Nou „Ziua Independenței Poloniei”.
„Ziua Independenței Poloniei” este o sărbătoare națională în Polonia și este celebrată în fiecare an pe 11 noiembrie de polonezii de pretutindeni. În această zi comemorăm independența Poloniei redobândită în anul 1918 după 123 de ani în care a fost împărțită de Austro-Ungaria, Prusia și Rusia.
Procesul de restaurare a independenței Poloniei a fost treptat; data aleasă este una în care Józef Piłsudski a preluat controlul Poloniei. Ziua Independenței a fost constituită în 1937 și a fost sărbătorită numai de două ori înaintea celui de-al doilea război mondial. În timpul Republicii Populare Polone sărbătoarea națională a fost mutată pe 22 iulie, când a fost enunțat manifestul PKWN (Polski Komitet Wyzwolenia Narodowego – Comitetul Polonez de Eliberare Națională). În 1989 Ziua Independenței a fost mutată înapoi pe 11 noiembrie. Data de 11 noiembrie reprezintă momentul în care Polonia a reapărut pe hărțile lumii ca stat independent.
Pentru a marca această zi, Uniunea Polonezilor din România a organizat manifestări, ce au debutat cu Sfânta Liturghie la biserica romano-catolică din Solonețu Nou la ora 11.00. După ceremonia religioasă toți participanții au fost așteptați la Dom Polski din localitate. Aici membrii ansamblului „Sołonczanka” au susținut un program artistic care a cuprins cântece patriotice și versuri dedicate acestei sărbători. Toți cei prezenți au purtat ecusoane din panglică în culorile steagului Poloniei, confecționate de elevii școlii din Solonețu Nou. Ne-au onorat cu prezența Consul al RP la București Beata Gołębiewska, membrii ai comunităților de polonezi din Bucovina, preoții decanatului de Bucovina și nu în ultimul rând președintele Uniunii Polonezilor din România Ghervazen Longher.
În cadrul evenimentului elevele Monica Balac, Agneșca Revai și Bernadeta Balac, au fost premiate și de Consul al RP la București Beata Gołębiewska pentru rezultatele obținute la Olimpiada de Literatură și Limba Polonă, la Concursul de Ortografie și la concursurile de recitare pentru diasporă și polonezii din străinătate, dar și pentru rezultate bune la învățătură și pentru promovarea limbii și culturii materne în mediile diasporei poloneze românești. Aceasta le-a felicitat pe cele trei finaliste și le-a urat fetelor mult succes în tot ceea ce fac.
Iuliana Dascălu